Osebnost Primorske 2018 je Patricija Lovišček

Osebnost Primorske leta 2018 je postala Patricija Lovišček, ustanoviteljica zasebnega zavoda Modri december iz Kopra, ki želi ljudem z avtizmom zagotoviti celostno obravnavo.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > “Iskrena hvala, zelo sem presenečena. Rada bi se zahvalila vsem, ki ste oddali svoj glas, saj ste tako glasovali za nekaj več kot samo zame. Osebe z avtizmom živijo med nami vsak dan - v vrtcu, šoli, na pošti, banki ... Tudi nocoj so med nami, čeprav jih morda ne opazite. Želela bi si, da osebam z avtizmom ne bi pripisovali lastnosti, ki jih nimajo in da bi v njih prepoznali potenciale, jih imajo. Ko bomo to storili, bo svet za njih bistveno boljši in vsi skupaj bomo lažje sobivali,” je dejala nagrajenka, ki je iz rok lanskega zmagovalca Benjamina Ličerja prejela skulpturo akademskega kiparja Boštjana Drinovca, zlato jabolko, ki je tudi simbol akcije Osebnost Primorske.

V akciji Osebnost Primorske, ki jo skupaj pripravljajo Primorske novice, Radio Koper, Televizija Koper, Primorski dnevnik in Radio Trst A, je komisija naštetih medijev skupaj z bralci in poslušalci vseh dvanajst mesecev s svojimi glasovi izbirala tistega, ki je najbolj zaznamoval primorski vsakdan in se uvrstil v letni zbor. V njem je bilo poleg Patricije Lovi13 imen, saj je poleg enajstih posameznikov zmagal tudi par.

Januarja je to bila Sibila Peternelj, dobra vila, ki obdaruje otroke, februarja Marko Zevnik, pobudnik brezplačnih prevozov za starejše, marca Jasna Čebron, animatorka kulturnega življenja v Kopru, aprila Patricija Lovišček, ki z Modrim decembrom ozavešča o avtizmu, maja Miha Vivoda, vodja iniciative Naredi nekaj za naravo, junija Igor Crnić, vodja Reševalne službe slovenske Istre, julija Alenka Artnik, potapljačica na vdih, avgusta Valter Mlekuž, Človek z veliko začetnico, septembra Marija Besednjak, srce združenja Brez meja, oktobra Karlo Grgič in Vladimir Vremec, borca za jusarsko zemljo, novembra Matevž Straus, ki je z ekipo mladih izobražencev v društvu Idrija 2020 soavtor ideje Heritage Lab, decembrska osebnost Primorske pa je bila Iva Devetak, naj prostovoljka leta.

Gostitelja nocojšnje sklepne slovesnosti sta bila odgovorni urednik slovenskega programa Televizije Koper Matej Sukič ter novinarka in voditeljica Karin Sabadin. Glasbeni program pa so oblikovali Tomi Purich trio, Moya oziroma Mojca Velikajne, Marina Martensson z Mefom in Lara Kadis. Poseben gost večera pa bo Aleksander Mežek.


Najbolj brano