Kako se z novim približati staremu

Srečanje z arhitekturo, ki šteje več kot pol stoletja, je zmeraj tudi srečanje z zasnovo, ki jo je določil drug čas, drugačne potrebe, drugačen življenjski slog. Pa vendar stavba, poimenovana Mali nebotičnik, živo in tvorno komunicira s sedanjostjo, kajti že ko je bila zgrajena, je ponujala višji stanovanjski standard.

Svetlo vogalno stanovanje s čudovitimi pogledi v stavbi iz leta 
1933 je ponujalo izjemen okvir za prenovo. Foto: TADEJ BOLTA
Svetlo vogalno stanovanje s čudovitimi pogledi v stavbi iz leta 1933 je ponujalo izjemen okvir za prenovo. Foto: TADEJ BOLTA

Stanovanja v njej so prostorna in še danes veljajo za kakovostna. Stavba je bila zgrajena leta 1933 po načrtih arhitekta Hermana Husa. Že sama lokacija je izvrstna in še zmeraj prestižna. Še posebej svetlo vogalno stanovanje s čudovitimi pogledi na Ferentov vrt, Rožnik in TR3 je samo po sebi izjemen okvir za prenovo, ki so jo lastniki zaupali arhitektoma Žigi Ravnikarju in Evi Senekovič. Kot pojasnjujeta, je imel naročnik sprva željo prostore obnoviti v obstoječih okvirjih, brez večjih posegov: le očistiti, prebeliti in na novo opremiti.

S celovito prenovo poudarili kvalitete stanovanja

A obrnilo se je drugače. “V prostorih sva videla večji potencial. Brez medsebojnega sodelovanja, načrtovanja in zaupanja naročnika je težko priti do dobrega končnega rezultata. Med procesom smo prišli do sklepa, da je potrebna celovita prenova. Tako smo lahko poudarili glavne kvalitete stanovanja: svetlobo, poglede in obstoječe elemente.”

Ko se kakovostna zasnova sreča s svežimi zamislimi, ki z njo ravnajo spoštljivo in z občutkom, se izpiše novo poglavje ambientalne zgodbe, njeni elementi pa zaživijo v harmoničnem sožitju, ki ustreza sodobnemu načinu bivanja, želji po bolj odprtih in med seboj povezanih prostorih.

Ko se kakovostna zasnova sreča s svežimi zamislimi, ki z njo ravnajo spoštljivo in z občutkom, se izpiše novo poglavje ambientalne zgodbe, njeni elementi pa zaživijo v harmoničnem sožitju, ki ustreza sodobnemu načinu bivanja, želji po bolj odprtih in med seboj povezanih prostorih.

“Pri procesu prenove je pomembno, da spoznamo kvalitete obstoječega, znamo prepoznati kontekst in se k staremu lahko približamo z novim. Dialog med obstoječim in novim mora biti jasen, a hkrati povezan v harmonično celoto. Ustvarjalni proces najinega dela ni vnaprej načrtovan, koncept nastaja sproti, se razvija. Odkrivava kvalitete obstoječega in jih z novimi posegi poskušava poudariti, nadgraditi. V zasnovah iščeva večplastnost,” pravita arhitekta.

Dialog med obstoječim in novim mora biti jasen, a hkrati povezan v harmonično celoto.

Njuna senzibilnost je vidna v prepletu ohranjenih arhitekturnih elementov in posegov, ki so stanovanju dali sodobno identiteto. Z njim sta ustvarila sijajen dialog med dvema obdobjema. “V novo zasnovo smo želeli vključiti vse ohranjene arhitekturne elemente: stavbno pohištvo, obstoječe parkete, keramično peč; hkrati pa z nekaj rušitvenimi deli zagotoviti novim stanovalcem bolj odprto, prehodno zasnovo, primernejšo za sodoben življenjski slog.”

Kot kontrast obstoječemu

Hkrati pa njuni posegi niso podrejeni staremu, so povsem avtonomni in delujejo kot kontrast obstoječemu: “Osnovo predstavljajo tri enotne, a fleksibilne poteze omar - v predsobi, kuhinji in spalnici. Ob njih so nanizani osnovni pohištveni kosi, ki sledijo sodobnim smernicam oblikovanja in hkrati stanovanje povezujejo z njegovo modernistično preteklostjo.”

In res: v slehernem pogledu, v vsakem zornemu kotu lahko oko sledi tem povezavam, bere njihovo ambientalno pripoved, ki lahkotno prehaja med premišljenimi, jasno izrisanimi poglavji. Ne le z obliko, tudi z izbiro materialov, ki sta jih arhitekta povezala s tistimi, ki so v stanovanju že bili prisotni: “Materialnost novih posegov se navezuje na obstoječe elemente v stanovanju. Poudarki v hrastoven furnirju se povezujejo s starim hrastovim parketom. Spalnica je zasnovana v svetlejših tonih, z ohranjenim smrekovim ladijskim podom. Teraco v kopalnici nakazuje prvotno stanje servisnih prostorov.”

Stanovanje, ki meri 75 kvadratnih metrov, diha z belino, ki pa ni hladna, kaj šele sterilna. Nasprotno, njena jasnina je prepredena s subtilnimi podrobnostmi, ki ustvarjajo dom. Dom za današnji čas, ki pa v sebi nosi tudi sledi nekega drugega časa.


Najbolj brano