Za več pomoči in manj stigme

Na zemljevidu slovenskih krajev, kjer so demenci prijazne točke, je po novem tudi Postojna. O bolezni, ki se danes zelo hitro širi, bodo informirali, ozaveščali in nudili pomoč v Domu upokojencev Postojna, kjer so se v ta namen zaposleni tudi dodatno usposobili. Odprtje točke je pomembno zlasti zato, ker doslej na tem območju ni bilo formalne oblike pomoči pri demenci.

Predsednica združenja Spominčica Štefanija Lukič Zlobec z Alenko Curk (desno) ob podelitvi znaka demenci prijazna točka. Foto: arhiv Doma upokojencev Postojna
Predsednica združenja Spominčica Štefanija Lukič Zlobec z Alenko Curk (desno) ob podelitvi znaka demenci prijazna točka. Foto: arhiv Doma upokojencev Postojna

POSTOJNA > Demenci prijazna točka, že 76. v Sloveniji, ni namenjena le stanovalcem doma, temveč vsem osebam z demenco in njihovim svojcem, zaposlenim, ki pri svojem delu prihajajo v stik z demenco, in tudi širši lokalni skupnosti.

Informacije in pomoč

Direktorica doma Alenka Curk poudarja, da se lahko nanje obrne vsak, ki bo začutil določene težave, tako bolniki in njihovi svojci kot tudi tisti, ki se z dementnimi osebami srečuje pri svojem delu. Zaposleni v točki mu bodo ponudili koristne informacije o demenci, kako jo prepoznamo in kam se lahko v primeru te bolezni ljudje obrnejo po pomoč. “Demenca ni normalna oblika staranja. V ospredju mora biti osebnost-človek in ne bolezen, do katerega moramo biti strpni in prijazni. Le na ta način odpravljamo in premagujemo stigmo,” spodbuja Curkova.

Končno do varovanega oddelka

Postojnski dom upokojencev je eden redkih, kjer še vedno nimajo varovanega oddelka za osebe z demenco, čeprav je v domu kar 65 odstotkov varovancev z diagnozo demence v različnih stopnjah. Direktorica Alenka Curk pravi, da so v dogovarjanju za sofinanciranje s pristojnim ministrstvom in Občino Postojna uspeli zagotoviti denar za dve gospodinjski skupini za 24 oseb z demenco. Začetek gradnje oziroma celovito prenovo podpritličja, ki je ocenjena na približno 800.000 evrov, načrtujejo aprila.

Poznamo različne stopnje demence, od katerih nekatere še omogočajo samostojno življenje. Prav spodbujanje samostojnosti in skrb za ohranjanje dostojanstva oseb z demenco je glavni namen te oblike pomoči. S skupno podporo lahko osebe z demenco namreč ostanejo dlje časa aktivne in v domačem okolju.

Zato je, so še poudarili v domu upokojencev, ključno zagotoviti okolje, v katerem lahko osebe z demenco živijo kakovostno in samostojno. Zgolj institucionalno te problematike namreč ne bo mogoče obvladovati.

Skupaj 33.000 obolelih

V postojnskem domu upokojencev so se v sodelovanju s Slovenskim združenjem za pomoč pri demenci Spominčica, ki si pri nas prizadeva za napredek pri obravnavi in skrbi za ljudi z demenco, za odprtje demenci prijazne točke odločili tudi zato, ker na Postojnskem in Pivškem doslej ni bilo formalne oblike pomoči, tudi Spominčica tukaj ni organizirana, deluje le skupina za samopomoč. Podatka, koliko oseb na Postojnskem ima diagnosticirano bolezen, v domu upokojencev, nimajo. V Sloveniji je sicer skupno približno 33.000 obolelih.


Najbolj brano