Odkrivanje sveta Davida Bowieja po novem mogoče tudi preko aplikacije

V torek, na dan, ko se je rodil britanski glasbenik David Bowie, je zaživela aplikacija David Bowie Is. Ta oboževalcem leta 2016 preminule glasbene ikone omogoča ogled številnih eksponatov, ki jih je vključevala rekordno dobro obiskana retrospektiva o njem, nastala pod okriljem londonskega muzeja Victoria in Albert, piše britanski The Guardian.

Aplikacija za pametne naprave  oboževalcem Davida Bowieja  
omogoča, da si ogledajo več kot 400 podob, med katerimi je več 
kot 50 Bowiejevih kostumov.
Aplikacija za pametne naprave oboževalcem Davida Bowieja omogoča, da si ogledajo več kot 400 podob, med katerimi je več kot 50 Bowiejevih kostumov. 

LONDON > Razstava o Davidu Bowieju, prav tako naslovljena David Bowie Is, je legendarnega glasbenika prikazovala z različnih plati. Ne le kot glasbenega kameleona, temveč tudi kot igralca, modno ikono, junaka LGBT skupnosti, radovednega vizualnega umetnika in celo kot mimika. Kot so ob njej zapisali kuratorji iz Muzeja Viktorije in Alberta, je odražala pot umetnika, ki se je rodil v Londonu in se v zgodnjih 90. letih naselil v New Yorku, kjer je leta 2016 tudi umrl.

Retrospektiva je postala najbolje obiskana potujoča razstava v 165-letni zgodovini priznanega muzeja. V Londonu si jo je leta 2013 ogledalo okoli 312.000 obiskovalcev, nato pa je bila na ogled v Torontu, Sao Paulu, Berlinu, Chicagu, Parizu, Melbournu, Groningenu, Bologni, Tokiu in Barceloni, svojo pot po svetu pa je sklenila lani v newyorškem Muzeju Brooklyn. Skupno si jo je ogledalo okoli 2 milijona obiskovalcev, navaja The Guardian.

Aplikacija za pametne naprave sedaj glasbenikovim oboževalcem po vsem svetu omogoča, da si ogledajo več kot 400 podob, med katerimi je več kot 50 Bowiejevih kostumov, posnetih v visoki resoluciji in v 3D formatu, pa tudi njegove skice in zapiski, rokopisi besedil za skladbe ter glasbeni videi in drugi posnetki. Nekateri videi, risbe, fotografije in zapiski so javnosti predstavljeni prvič, je navedeno na spletni strani, ki ponuja aplikacijo. Po svojevrstni virtualni razstavi “obiskovalca” vodi oskarjevec in glasbenikov tesni prijatelj Gary Oldman.


Najbolj brano