Ali država na mejnem prehodu Jelšane ureja sprejemno-registracijski center za migrante?

Na mejnem prehodu Jelšane potekajo dela, ki so po mnenju tamkajšnjih domačinov namenjene vzpostavitvi sprejemnega in registracijskega centra za obravnavo ilegalnih migrantov. S policije so nam potrdili, da pripravljajo dodatne prostore policijske postaje za obravnavo migrantov. Trenutno večjih zmogljivosti ne potrebujejo, želijo pa biti pripravljeni na morebitne spremembe v prihodnosti.

Počitniški dom notranjega ministrstva na Debelem rtiču ostajajo 
rezervirane za prosilce za mednarodno zaščito.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Počitniški dom notranjega ministrstva na Debelem rtiču ostajajo rezervirane za prosilce za mednarodno zaščito.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > Po naših neuradnih informacijah naj bi na mejni prehod Jelšane že pripeljali nekaj kontejnerjev in začeli preurejati območje, ki ga je nekoč zasedala carina.

Pripravljajo prostore za izvedbo postopkov in ne za nastanitev

Na poizvedbe, kaj se dogaja v Jelšanah, so nam s policije odgovorili, da “zaradi padajočega trenda števila ilegalnih prehodov ni potrebe po vzpostavitvi dodatnih kapacitet policijskih postaj”, se pa morajo kljub temu predhodno pripraviti na okoliščine, ko in če bi se število nezakonitih prehodov meje povečalo. Pripravljalna dela za vzpostavitev dodatnih kapacitet so namreč vezana tudi na dolgotrajne postopke javnega naročanja.

Slovenija bi sprejela pet migrantov

Slovenija je Evropski komisiji izrazila pripravljenost, da sprejme pet oseb iz ranljivih skupin migrantov, ki so se po dvotedenski odisejadi dveh humanitarnih ladij na morju v sredo izkrcali na Malti. S tem je pokazala solidarnost z Malto in humanost do pomoči potrebnih, so sporočili z vlade.

Na policiji v svojem odgovoru sicer nikjer ne omenjajo mejnega prehoda Jelšane, pojasnjujejo pa, da morajo skupaj z vladnim uradom za oskrbo in integracijo migrantov načrtovati dodatne kapacitete, ki so primerne z varnostnega in higienskega vidika. “Pri tem poudarjamo, da gre samo za dodatne prostore policijske postaje za izvedbo postopkov policije s tujci in ne za nastanitvene centre. S temi ukrepi bo poskrbljeno še za večjo varnost lokalnega prebivalstva,” sporočajo.

Zagotavljajo, da trenutno obvladujejo razmere na področju migracij in ilegalnih prehodov meje ter vse postopke s tujci opravljajo znotraj obstoječih policijskih enot.

Tretja faza kontingentnega načrta

Vlada je včeraj aktivirala tretjo fazo kontingentnega načrta za zagotovitev nastanitve in oskrbe v primeru povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito, saj ministrstvo za notranje zadeve že od aprila lani presega kvoto prošenj, ki jih lahko nemoteno obravnava z rednimi zmogljivostmi. Predvidenih je 32 zaposlitev, dodatni prostori in oprema ter štiri vozila. Te okrepitve so namenjene izključno izvajanju postopkov mednarodne zaščite in ne splošni obravnavi tujcev, ki nelegalno vstopajo v državo.

Debeli rtič ostaja v igri

Medtem pa na Debelem rtiču ostaja vse po starem tudi tri mesece po tistem, ko sta policijska sindikata od ministrstva za notranje zadeve zahtevala vrnitev tamkajšnjega počitniškega doma. Policijske počitniške hišice ostajajo rezervirane za prosilce za mednarodno zaščito.

Vanje bi država naselila družine in mladoletnike brez spremstva, vendar šele, ko bi se število prosilcev za mednarodno zaščito na območju Slovenije gibalo v razponu od 420 do 750. Po zadnjih podatkih je do te številke še daleč: včeraj se je na območju Slovenije nahajalo 267 prosilcev.


Najbolj brano