Orkester jim je postal drugi dom

Godalni orkester Glasbene šole Postojna je ustanovila in vseh 30 let vodila violinska pedagoginja in dirigentka Marinka Kukec Jurič, ki je v prvih letih vzgojila tudi večino njegovih članov. Iz njih je zrasla velika družina glasbenikov in ljubiteljev glasbe, ki so se v orkester vračali tudi po končanem šolanju, nekateri celo več kot 20 let.

Godalni orkester Glasbene šole Postojna je praznoval 30 let 
delovanja.  Foto: Valter Leban
Godalni orkester Glasbene šole Postojna je praznoval 30 let delovanja.  Foto: Valter Leban

Preigrali so ogromno klasičnega pa tudi zabavnejšega repertoarja, na revijah prejemali laskave ocene, s koncerti bogatili kulturno življenje svojega mesta in vzgojili številčno koncertno občinstvo.

Začetki niso bili lahki

Začetek Godalnega orkestra Glasbene šole Postojna sega v šolsko leto 1988/89, ko je violinska pedagoginja Marinka Kukec Jurič uspela zbrati prvo skupino svojih učencev, ki jih je nekaj let pripravljala pri pouku violine in violončela: “Začetki niso bili lahki, na šoli v tistem času ni bilo veliko povpraševanja za učenje godalnih instrumentov, zato je bilo treba najprej naučiti otroke igrati violino, violo, violončelo … Trajalo je kar nekaj let, da smo pripravili toliko otrok, kolikor je bilo nujno za prvi orkester.”

Rubriko Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, v začetku novega leta izjemoma posvečamo jubilejem glasbenih šol, ki so nedavno praznovale 70-letnico. Tokrat je na vrsti Glasbena šola Postojna, ki je ta jubilej slavila že pred dvema letoma, a je pred iztekom starega leta slavila še 30-letnico svojega godalnega orkestra. Tega kot tudi nekaj ostalih najvidnejših izvajalcev slavnostnega koncerta boste lahko slišali v nocojšnji istoimenski oddaji na Radiu Koper ob 20. uri. Ob posnetkih komornih skupin bodo spregovorili nekateri učitelji Glasbene šole Postojna.

Zasedba je rasla, se tudi večkrat zamenjala, skoznjo so se zvrstile kar štiri generacije učencev. Med najmlajšimi so bili tudi osemletni, med najstarejšimi, ki so se v zadnjem času vračali v orkester, pa tudi 30-letniki. Nekateri so zdaj že poklicni glasbeniki (kar devet jih je šlo na profesionalno glasbeno pot), pa tudi tisti, ki so končali šolanje, so ohranili svoje glasbeno udejstvovanje v orkestru. Ta je v njih obudil željo po skupnem muziciranju, jim izoblikoval glasbeni okus in vse, ki so prenehali z igranjem, spremenil v dobre poslušalce. Z bogatim in raznolikim repertoarjem so navduševali občinstvo doma in v gosteh, tudi v Slovenski filharmoniji. Igrali so vse od baroka do sodobne glasbe, na novoletnih koncertih pa tudi kaj zabavnejšega. Med njihovimi najbolj priljubljenimi partiturami so bila tudi zahtevnejša dela Brittna, Holsta, Respighija, Ščedrina in drugih. Izvrstne ocene z revij orkestrov Glasbenih šol Slovenije pa so vseskozi pričale, da se je postojnski orkester vselej uvrščal med najboljše.

Vselej med najboljšimi

Ko so se vanj začeli vračati študentje akademije za glasbo, je bilo treba poskrbeti še za domači podmladek. Tako je nastal še mlajši orkester, v katerem so se najmlajši godalci urili za vstop v “starejšega”. Kakovost in kontinuiteta sta bili zagotovljeni. Ob tem so rasle tudi prijateljske vezi, ki nekdanje člane orkestra družijo še danes, tudi zasebno. Zato nič čudnega, če so se ob 30-letnici, ki jo je Godalni orkester Glasbene šole Postojna praznoval 13. oktobra lani, zbrali člani vseh generacij, da bi skupaj oblikovali jubilejni koncert, kakršnega še ni bilo. Na njem je zaigralo 34 godalcev, starih od 12 do 30 let; poleg učencev Glasbene šole Postojna še dijaki konservatorija in študentje akademije, pa nekateri člani poklicnih orkestrov in glasbeni pedagogi, na katere je njihova dirigentka Marinka Kukec Jurič še posebej ponosna: Polona Praček je ustanovila svoj orkester na Glasbeni šoli Ajdovščina, Petra Jurič pa že žanje uspehe s svojim orkestrom na Glasbeni šoli Idrija. In, kdo ve, če ne bosta še kakšnega, na kakšni drugi šoli, ustanovili tudi Ana Mezgec, študentka Akademije za glasbo, Karin Doles, dijakinja ljubljanskega konservatorija in Anja Morel iz Ajdovščine.

Postojnskega bo - v novi sestavi - poslej vodila mlada, energična violinska pedagoginja Špela Tavčar.


Najbolj brano