Na zavod, v drugo službo ali v pokoj

Za osem delavcev Tomosa, ki je od začetka leta v stečaju, danes začenja teči 15-dnevni odpovedni rok. Včeraj jim je stečajni upravitelj namreč razdelil odpovedi, nekdanji direktor in lastnik Tomosa Iztok Pikl pa je stečajnemu upravitelju predal dokumentacijo in premoženje, kolikor ga je še ostalo.

Dokončanih dvokoles v Tomosu  ni več, izvršbe so odnesle kar 
nekaj premoženja. 

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Dokončanih dvokoles v Tomosu ni več, izvršbe so odnesle kar nekaj premoženja.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Stečajni upravitelj Štefan Veren se je včeraj srečal tudi z nekdanjim direktorjem in lastnikom Tomosa Iztokom Piklom, s katerim sta opravila primopredajo premoženja in prostorov; te je sicer Tomos imel v najemu od Hidrie.

Stečajna masa bo skromna

“Ugotovili smo, da so upniki zasegli kar nekaj premoženja, bilo je tudi kar nekaj izvršb. Skladišče rezervnih delov smo si lahko ogledali samo od zunaj, saj ima novo ključavnico. Izdelanih mopedov pa v podjetju ni več,” je še pojasnil Veren, ki ocenjuje, da bo stečajna masa skromna.

550.000 evrov posojila je SID banka leta 2017 odobrila Tomosu.

Osem nekdanjih delavcev koprskega podjetja čakajo različne poti. “Nekateri že imajo drugo službo, eden izpolnjuje pogoje za upokojitev, ostali pa se bodo prijavili na zavod za zaposlovanje,” je povedal stečajni upravitelj, ki je zaposlenim razdelil odpovedi. Znotraj 15-dnevnega odpovednega roka bodo delavci v ponedeljek še prišli na delo, da bodo v dogovoru s stečajnim upraviteljem opravili še nekaj nalog.

Stečajni upravitelj in predstavnika zavoda za zaposlovanje so včeraj delavce seznanili, kako lahko prijavijo terjatve pri jamstvenem skladu, da bodo lahko prišli do svojega denarja. “Kar se tiče neizplačanih plač oziroma prednostnih terjatev, bodo delavci poplačani iz jamstvenega sklada. Ostale terjatve, denimo odpravnine, pa bodo dobili iz stečajne mase. Če bo kaj ostalo ...” pravi sindikalist iz vrst SKEI Sašo Ristič.

Bo SID banka dobila vrnjenega pol milijona evrov posojila?

Med upniki Tomosa je tudi Slovenska izvozna družba (SID). Leta 2017 je Tomosu odobrila 550.000 evrov posojila, da bi tako spodbudili oziroma omogočili nov razvoj poslovanja in ohranitev blagovne znamke. Prav zato bi Tomos glavnico začel vračati šele leta 2023. Kredit je zavarovan z različnimi zavarovanji. “Ker družba ni uspela izvesti predvidenih načrtov poslovanja oziroma razvoja, bo SID banka terjatev prijavila v stečajni postopek. V slednjem bo verjetno poplačana iz zastavljenega premoženja stečajnega dolžnika,” je pojasnila Tina Klemenčič iz oddelka za upravljanje s slabimi naložbami pri SID. Vzporedno bo potekala tudi izterjava iz zavarovanj kredita, ki so jih zagotovile tretje osebe, saj je SID banka skladno z bančnimi predpisi dolžna izvajati izvršbo.


Najbolj brano