Žagice skrila v embalažo mleka

Damnjan Mitrović, 40-letni srbski državljan, ki je ponoči 29. decembra lani, z leto starejšim Draganom Milosavljevićem pobegnil iz koprskega zapora, je po objavi novic, v katerih so ju nekateri bosanski mediji povezovali z umorom v Vzhodnem Sarajevu, poklical več uredništev in zanikal očitke. Za srbska Kurir in BlicTV je povedal zgodbo o njunem pobegu iz koprskega zapora.

“Nisva pobegnila, da bi morila,” je zatrdil Damnjan Mitrović v 
posnetku, objavljenem na BlicTV. Foto: Blic
“Nisva pobegnila, da bi morila,” je zatrdil Damnjan Mitrović v posnetku, objavljenem na BlicTV. Foto: Blic

KOPER > Pobeg je začel načrtovati, ko je ugotovil, da ga bodo slovenske oblasti izročile Srbiji, je Damnjan Mitrović povedal za Kurir. Srbija ga išče zaradi poslov, povezanih s prepovedanimi drogami, slovenski policisti so ga aretirali sredi septembra, Dragana Milosavljevića pa pri prevozu štirih prebežnikov proti koncu avgusta.

Žagice naj bi spravili v zapor čez zid

“Z Milosavljevićem sva si začela zapisovati gibanje paznikov in njihove navade. Kasneje so nama čez zaporniški zid vrgli žagice. Z njimi sva 52 dni počasi žagala rešetke,” je novinarju opisal podvig. Zamenjal naj bi tri celice, da bi prišel do tiste, iz katere je lahko opazoval navade paznikov.

Odprto pismo predsedniku vlade

Po pobegu iz koprskega zapora so se oglasili pravosodni policisti, zaposleni v tem zavodu. Pismo so poslali tudi predsedniku vlade Marjanu Šarcu. Pričakujejo, da jim bo kdo prisluhnil, saj že vrsto let opozarjajo na “nepravilnosti delovanja” zavoda, a jim, kot pravijo, generalni urad ne prisluhne. V pismu naštevajo številne pomanjkljivosti, ki so olajšale pobeg, opozarjajo na premajhno število paznikov, domnevno zastarelo opremo ... Pravijo, da je njihov zapor postal luksuzen hotel, oni pa da so “služabniki zaprtih oseb”. Zato zahtevajo preiskavo in odstavitev direktorja, še pišejo. Pismo s podobno vsebino je pred dnevi ministrici za pravosodje poslal tudi sindikat paznikov.

Svoje početje v celici sta prikrivala, tako da sta na načete rešetke privezovala vrvice za sušenje perila. “Nekajkrat so prišli v sobo, vendar sva žagice dala v tetrapak embalažo mleka, saj sva vedela, da ta vedno reagira na detektor kovin zaradi notranje folije in jih zato nikoli ne gledajo,” je početje pred pobegom opisal 40-letni ubežnik.

Žimnico sta vrgla na rezilno žico

Ko sta v noči na 29. december prežagala rešetke, sta se z vrvmi, ki sta jih naredila iz rjuh, spustila po zidu na zaporniško dvorišče, tam sta zabojnika za smeti postavila enega na drugega, je potrdil, kar so po njunem pobegu sporočili iz uprave za izvrševanje kazenskih sankcij. Na rezilno žico, ki je na notranji strani zaporniškega zidu, sta položila vzmetnico, je povedal Mitrović.

Na dvorišču je bilo pri zabojnikih za smeti odloženih več odsluženih vzmetnic. Kot so pred dnevi opozorili pisci v anonimnem pismu, naj bi pazniška služba opozarjala odgovorne, da jih je treba čim prej odstraniti. Prav vzmetnice naj bi bile po mnenju zaposlenih ključne za uspešen pobeg, saj drugače ubežnika ne bi mogla prek varnostne žice. Vzmetnice naj bi odstranili po njunem pobegu, še navajajo v pismu, v katerem opozarjajo tudi na druge nepravilnosti.

Brez poškodb ni šlo

Mitrović je za Kurir pa tudi za BlicTV povedal, da bi se brez vzmetnic zagotovo porezala. Prvi se je na vrh zidu povzpel Mitrović, nato pa je s pomočjo improviziranih vrvi pomagal še Milosavljeviču, je nadaljeval z opisom nočnega dogajanja. Pri begu si je Mitrović na žici porezal roko, pri skoku z zidu še kolk, Milosavljević pa nogo. Povedal je še, da sta se z Milosavljevićem na prostosti ločila. Za BlicTV je pojasnil še, da sta skupaj bežala kakšen kilometer, nato pa sta se razšla.

Mitrović je peš zbežal v Italijo, tam mu je telefon najprej posodila starejša ženska, ki ji je natvezil, da ga je izgubil in da se mu je pokvaril avto. Poklical je ženo, nato se je s taksijem odpeljal v Ferraro, kjer živi z družino. “Takoj sem se prijavil policiji in povedal, da sem zbežal iz zapora,” povzema ubežnikove besede Kurir. Mitrović je še dodal, da so bili italijanski policisti o njegovem pobegu zagotovo obveščeni že pred tem.

Povedal je še, da je v Italiji svoboden človek, saj ga tamkajšnje oblasti niso izročile Srbiji. Že pred leti je v Italiji zaprosil za politični azil. V Srbijo bi se želel vrniti, je nadaljeval Mitrović, vendar to po njegovih besedah ne bo mogoče, saj ne želi iti v pripor. Pripravljen se je zagovarjati s prostosti oziroma iti v pripor šele, ko bi se začelo sojenje.

“Nisva pobegnila, da bi morila”

Odločno je zanikal navedbe v bosanskih medijih o tem, da naj bi bila z Milosavljevičem vpletena v umor, ki se je 1. januarja zgodil v Sarajevu. “To ni res, nisva pobegnila iz zapora, da bi morila ... Nikogar nisem ubil,” je zatrdil Mitrović, ki je v Italijo odšel pred devetimi leti, leta 2013 pa je Srbija za njim razpisala iskanje. Zaradi trgovine s prepovedanimi drogami so ga po njegovih besedah ovadili že leta 2007. Osumili so ga prodaje 1,3 kilograma trave. Takrat so ga tudi pridržali, a je po nekaj urah lahko odšel, dejanje zanika.

Srbskim novinarjem je povedal še, da je v Slovenijo pred lanskim septembrom večkrat potoval, trgoval naj bi z lesom in peleti. Ko se je septembra prijavil v hotelu, pa so ga aretirali. Potrdil je, da je po pobegu klical v koprski zapor in se pogovarjal z direktorjem. Zagotovil naj bi mu, da v njun pobeg ni bil vpleten nihče od paznikov, je povedal novinarju.

Okoliščine pobega iz koprskega zapora preverja interna komisija, ki jo je imenoval generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij. Ugotovitve bodo predstavili v petek, so pojasnili na upravi.


Najbolj brano