Z burjo je tekla tudi kmetijska ministrica

“Povabilo dragih prijateljev Slovencev iz Italije in odlično druženje na enem najlepših trail tekov, kar sem jih odtekla do sedaj.” Tako je slovenska ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec, gostja Kmečke zveze, na svoji facebook strani ocenila izvedbo letošnjega Teka z burjo, ki so ga v soboto in nedeljo pripravili ma čezmejnem območju Krasa in Brega.

Ministrica Aleksandra Pivec se je teka udeležila brez velikega 
pompa. “Gre za pristop, ki ponazarja samo bistvo prireditve: v 
športu smo vsi enaki,” je komentiral direktor teka Tommaso de 
Mottoni. Foto: facebook Aleksandre Pivec
Ministrica Aleksandra Pivec se je teka udeležila brez velikega pompa. “Gre za pristop, ki ponazarja samo bistvo prireditve: v športu smo vsi enaki,” je komentiral direktor teka Tommaso de Mottoni. Foto: facebook Aleksandre Pivec

KRAS, BREG > “Odlična organizacija, prelepa kulisa teka in dobra družba in gostiteljstvo so razlogi, da pridemo še,” je še zapisala ministrica Aleksandra Pivec.

Kot je dejal direktor tekmovanja Tommaso de Mottoni, je njeno sodelovanje na teku popolnoma presenetilo organizatorje oziroma člane društva ASD SentieroUno: “Vpisala se je, ne da bi nas o tem obvestila. Za njeno udeležbo smo izvedeli šele kasneje, ko smo pregledovali vpisne pole. Gre za pristop, ki ponazarja samo bistvo prireditve: v športu smo vsi enaki. Ljubezen do narave ne pozna narodnostne ali hierarhične delitve.”

2500 tekačic in tekačev se je v soboto in nedeljo pomerilo na štirih progah, dolgih od osem do 164 kilometrov.

Njegov slovenski kolega Miha Repič je potrdil, da je uspeh Teka z burjo res fantastičen: “Letos se ga je udeležilo približno 2500 tekačev. Marsikdo že dolgo govori o čezmejni povezavi, mi pa jo uresničujemo.”

Najtežjo, sobotno 164-kilometrsko progo s 6720 metri pozitivne višinske razlike (21 Ultra) s startom v Vižovljah je osvojil slovaški državljan Marian Priadka, v ženski konkurenci pa je slavila Alessandra Olivi iz kraja Noale blizu Benetk. V nedeljski 57-kilometrski preizkušnji S1 Trail z začetkom na Pesku se je ravno tako najbolje odrezala Slovaška z zmago Martina Halasza. Med ženskami pa je zmagala Rea Kolbi iz ZDA.

Nič manj napet ni bil 21-kilometrski tek S1 Half s startom pri Obelisku na Opčinah: najboljša sta bila Franco Collè iz Doline Aoste in Tržačanka Nicol Guidolini.

Za začetniške tekače so pripravili osemkilometrski tek S1 JustFun s startom v Ribiškem naselju in ciljem (kot ostale proge) na vižovskem nogometnem igrišču. Na najvišjo stopničko sta v tej kategoriji stopila Avstrijec Silvio Wieltsching in Slovenka Saša Torkar.

VPA, Primorski dnevnik


Najbolj brano