Interpol BiH: ubežnika iz Kopra nista osumljena umora

Iz Interpola Sarajevo BiH so danes slovenski policiji odgovorili, da moška, ki sta pred dnevi pobegnila iz koprskega zapora, nista osumljena umora, ki se je prvi novoletni dan zgodil v Vzhodnem Sarajevu. Eden od ubežnikov se je oglasil tudi svoji odvetnici in povedal, da se je po pobegu v Italiji oglasil tamkajšnjim policistom.

Iz Interpola Sarajevo BiH so danes slovenski policiji odgovorili, da  
moška, ki sta  pred dnevi pobegnila iz koprskega zapora, nista 
osumljena umora, ki se je prvi novoletni dan zgodil v Vzhodnem 
Sarajevu. Foto: Sijan Pretnar
Iz Interpola Sarajevo BiH so danes slovenski policiji odgovorili, da moška, ki sta pred dnevi pobegnila iz koprskega zapora, nista osumljena umora, ki se je prvi novoletni dan zgodil v Vzhodnem Sarajevu. Foto: Sijan Pretnar

KOPER > Več spletnih medijev v Bosni in Hercegovini je minuli konec tedna 40-letnega Srba Damnjana Mitrovića in leto starejšega Dragana Milosavljevića, državljana BiH in Srbije, povezovalo z umorom 30-letnega srbskega podjetnika. Ta je 1. januarja zvečer pred nočnim klubom padel pod streli neznanega moškega, ki je nato zbežal z golfom. Po poročanju tamkajšnjih medijev naj bi imel tudi pajdaša, ki ga je čakal v avtu. Golfa so kasneje našli zažganega, v njem pa menda tudi avtomatsko orožje, s katerim je bil ubit moški. Spletni mediji v BiH so objavili fotografiji obeh ubežnikov iz koprskega pripora in se sklicevali na neuradne vire. Notranje ministrstvo Republike Srbske je na svoji spletni strani objavilo le novico o aretaciji moškega, ki bi ga lahko povezali s kaznivim dejanjem. Ob tem so dodali, da preiskava še ni končana.

Po objavi novice o domnevni vpletenosti obeh ubežnikov iz koprskega zapora, ki smo jo povzeli tudi nekateri slovenski mediji, je informacijo v BiH preverila tudi slovenska policija. “Pravkar smo bili od Interpola Sarajevo BIH obveščeni, da pobegla iz koprskega zapora nista osumljena izvršitve umora moškega iz Sarajeva,” je danes sporočil Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete.

Poklical v odvetniško pisarno in v zapor

Z Damnjanom Mitrovićem je po objavi novic iz BiH govorila odvetnica Nina Spremo iz odvetniške pisarne Cek, ki ga zastopa v postopku izročitve Srbiji. Martinović ji je pojasnil, da se je po pobegu iz koprskega zapora takoj oglasil italijanski policiji v mestu, kjer z družino živi že več let. Iz Italije naj bi poklical v koprski zapor, je pojasnila odvetnica. “Zanika očitke o tem, da naj bi bil povezan z umorom v Bosni in Hercegovini. Tam nikoli v življenju ni bil, pravi. Prav tako ne pozna človeka, ki so ga aretirali,” je povedala odvetnica Nina Spremo. Mitrović je ogorčen nad poročanjem medijev v BiH, ki so o njem pisali brez dokazov in niso preverili virov informacij.

Glede postopka izročitve pa je pojasnila, da je koprsko okrožno sodišče odločilo, da ovir za njegovo izročitev Srbiji ni in predalo dokumentacijo ministrstvu za pravosodje, ki bo odločilo o izročitvi. “Mitrović se z izročitvijo ne strinja, ves čas z družino živi v Italiji, tam so ga na podlagi zaprosila za izročitev Srbiji, pred leti tudi prijeli, a so ga izpustili, ker so presodili, da ni pogojev za izročitev. To je potrdilo tudi italijansko vrhovno sodišče,” je še dodala odvetnica. Srbija Mitrovića išče zaradi kaznivega dejanja, povezanega s preprodajo prepovedanih drog, kaznivo dejanje, ki naj bi ga zagrešil v Srbiji, je po italijanski zakonodaji že zastaralo.

Nista hotela v Srbijo

Zaradi poslov s prepovedano drogo Srbija išče tudi drugega ubežnika, Dragana Milosavljevića. Na koprskem sodišču je povedal, da ga v Srbiji čaka skoraj pet let zapora. Kot smo poročali, so ga konec avgusta v okolici Kopra prijeli zaradi vodenja prebežnikov. Po priznanju krivde ga je sodnik obsodil na osem mesecev zapora in 500 evrov denarne kazni. Tudi on se ni strinjal z izročitvijo Srbiji. To sta oba zapisala tudi v sporočilu, ki sta ga v zaporu pustila po pobegu.

Kot smo izvedeli, naj bi vsaj eden od ubežnikov govoril tudi s policisti oziroma kriminalisti iz Kopra.

Damnjana Mitrovića ni med iskanimi na spletni strani slovenske policije, menda tudi zato, ker pri nas ni storil nobenega kaznivega dejanja.


Najbolj brano