Bronasti bodo le v vlogi gledalcev

Slovenski rokometaši so z 21:29 (11:13) izgubili tudi drugo pripravljalno tekmo s Francijo, ki bo od 10. do 27. januarja branila zlato medaljo na svetovnem prvenstvu v Nemčiji in na Danskem.

Dean Bombač (z žogo) je  na prijateljskih tekmah s Francijo vihtel 
dirigentsko palico v slovenski reprezentanci.  Foto: Stanko Gruden/STA
Dean Bombač (z žogo) je na prijateljskih tekmah s Francijo vihtel dirigentsko palico v slovenski reprezentanci.  Foto: Stanko Gruden/STA

ROUEN > Reprezentančni tekmovalni vrhunec za leto 2019 v moškem rokometu bo, kot je znano, minil brez Slovenije, ki je junija potegnila krajšo v kvalifikacijskih obračunih z Madžarsko. Da ne bo šlo brez domačega pridiha, bo poskrbel Boris Denić. Nekdanji slovenski selektor bo sedel na klopi Saudske Arabije, pri čemer ima zalivska država le neznatne možnosti, da bi osvojila eno od prvih treh mest v svoji skupini in se prebila med 12 reprezentanc, ki bodo ostale v igri za odličja. V prvem obračunu skupinskega dela se bo v petek pomerila z našimi severnimi sosedi Avstrijci, dan pozneje pa še z nosilci srebrnega odličja z zadnjega svetovnega prvenstva (SP), Norvežani.

Sicer pa bo uvodno dejanje 26. SP po tradiciji pripadlo gostiteljem, v tem primeru Danski in Nemčiji, ki sta v vlogi soorganizatorjev. Obe reprezentanci sodita med tradicionalne rokometne velesile. Nazadnje sta na velikih tekmovanjih v istem letu pokorili vso konkurenco. Nemčija, ki bo jutri SP odprla proti združeni ekipi Južne in Severne Koreje, je januarja pred tremi leti osvojila zlato na evropskem prvenstvu (EP), Danska pa se je nato poleti povzpela na olimpijski prestol.

Svetovno prvenstvo

> skupina A: Francija, Rusija, Nemčija, Srbija, Brazilija ter Južna in Severna Koreja;

> skupina B: Španija, Hrvaška, Makedonija, Islandija, Bahrajn in Japonska;

> skupina C: Danska, Norveška, Avstrija, Tunizija, Čile in Saudska Arabija;

> skupina D: Švedska, Madžarska, Katar, Argentina, Egipt in Angola.

Rokometna Slovenija je leto 2016, v katerem je Veselin Vujović po zamenjavi Denića prvič vodil reprezentanco na velikih tekmovanjih, pospremila z mešanimi občutki. Na prvenstvu stare celine je obstala v uvodnem skupinskem delu, zato pa si je na kvalifikacijskem turnirju v velikem slogu izborila uvrstitev na olimpijske igre, kjer so jo v četrtfinalu zaustavili prav kasnejši prvaki Danci.

Slovenija je nato svoj tekmovalni vrhunec nepričakovano dosegla na prejšnjem SP v Franciji, kjer je po srhljivki v boju za tretje mesto premagala Hrvaško. Slovenija torej v Nemčiji in na Danskem ne bo branila brona - kar pa je morda še bolj pomembno - ne bo se mogla potegovati za položaje, ki prinašajo vozovnice na kvalifikacijske turnirje za olimpijske igre leta 2020. Slovenija si bo (težjo) pot do Tokia tako morala utreti prek naslednjega EP. Na razširjenem prvenstvu stare celine, kjer bo prihodnje leto tako kot na SP zaigralo 24 reprezentanc, bo Slovenija prihodnje leto gotovo zastopana. Osvojitev enega od prvih dveh mest v kvalifikacijski skupini ni vprašljiva, na dvojnem obračunu z Nizozemci (11. in 14. aprila) bo šlo za čim boljše izhodišče pred žrebom za EP.

Hitropotezna novoletna akcija, vključno s prijateljskima tekmama s Francijo, je bržkone služila predvsem za vzdrževanja reprezentančnega ozračja, ki ga je okusil tudi Ajdovec Januš Lapajne. Ob odsotnosti Mihe Zarabca in Marka Bezjaka pa je Vujović organizatorsko taktirko v Rouenu pretežno spet zaupal povratniku Koprčanu Deanu Bombaču, ki je bil s štirimi goli najučinkovitejši slovenski rokometaš na drugi tekmi s Francijo. Izolan Borut Mačkovšek pa je v Vujovićevi hierarhiji že nekaj časa nepogrešljiv.


Najbolj brano