Najstnik se je hudo poškodoval z eksplozivom

V soboto popoldne je proti Rakeku poletel vojaški helikopter in v ljubljanski klinični center odpeljal hudo poškodovanega 17-letnika. Nesreča se je zgodila, ko je mladi domačin v hiši izdeloval pirotehniko. V eksploziji je utrpel hude poškodbe. Bombni tehniki specialne enote so eksplozivne snovi, ki so jih našli v hiši, uničili na kraju, ostanek snovi pa so odnesli v nacionalni forenzični laboratorij, kjer bodo opravili analize.

Po hudo poškodovanega najstnika je v soboto popoldne priletel 
vojaški helikopter in ga nato odpeljal v ljubljanski klinični 
center.  Foto: PGD Rakek
Po hudo poškodovanega najstnika je v soboto popoldne priletel vojaški helikopter in ga nato odpeljal v ljubljanski klinični center.  Foto: PGD Rakek

RAKEK > Ljubljansko policijsko upravo so o nesreči oziroma o eksploziji v Rakeku obvestili v soboto, nekaj po 14. uri. Včeraj so pojasnili, da je po doslej znanih podatkih do eksplozije v hiši prišlo pri izdelavi domačega pirotehničnega sredstva. 17-letnik je, kot kaže, eksperimentiral z eksplozivom, ko je počilo. Z ljubljanske policijske uprave so sporočili, da je 17-letnik utrpel hude poškodbe, po pripovedovanju domačinov naj bi utrpel poškodbe rok in na trupu. Na kraju so ga najprej oskrbeli reševalci iz cerkniške ekipe nujne medicinske pomoči, nato pa so ga z vojaškim helikopterjem odpeljali v ljubljanski klinični center.

Na kraju nesreče so poleg policistov in reševalcev posredovali tudi gasilci iz domačega prostovoljnega društva, ki so pomagali reševalcem pri prenosu poškodovanega najstnika in zavarovali območje, kjer je pristal vojaški helikopter. Nato pa je dežurna ekipa gasilcev vse do sobotnega večera ostala na požarni straži pri hiši, v nedeljo dopoldne pa so skrbeli za požarno varnost, medtem ko so policisti, bombni tehniki in strokovnjaki nacionalnega forenzičnega laboratorija opravljali preiskave v hiši ter odstranjevali ostanke eksplozivnih sredstev.

Med poškodovanimi zaradi nepravilne uporabe pirotehnike je najmanj polovica še mladoletnih

Na ljubljanski policijski upravi so pojasnili, da so policisti zaradi varnosti z ogledom na kraju eksplozije nadaljevali šele v nedeljo. Pri ogledu so našli manjšo količino eksplozivnega sredstva in več drugih snovi. Eksplozivne snovi so bombni tehniki uničili na kraju, ostale snovi pa so odpeljali v nacionalni forenzični laboratorij, kjer jih bodo pregledali in analizirani. Glede sobotnega dogodka policisti preiskujejo v smeri suma kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, je pojasnila Nataša Pučko z ljubljanske policijske uprave.

Policisti so na nevarnosti uporabe doma narejenih pirotehničnih izdelkov oziroma domače izdelave pirotehnike začeli opozarjati že več tednov pred koncem lanskega leta, ko se začne sezona uporabe pirotehničnih izdelkov. Mediji objavljajo pretresljive zgodbe najstnikov, ki so zaradi nespametne uporabe pirotehničnih izdelkov in eksperimentiranja z eksplozivnimi sredstvi ostali brez prstov, rok ali pa so utrpeli hude poškodbe obraza, oči, ušes ... Zdravniki vsako leto znova opozarjajo, da je med poškodovanimi zaradi nepravilne uporabe pirotehnike najmanj polovica še mladoletnih, četrtina pa je celo mlajša od desetih let.

“Preventive ni nikoli dovolj,” je po sobotnem dogodku v Rakeku dejal oče mlajšega dečka. Svojega sina ob pogovoru o pirotehniki in petardah o nevarnostih in posledicah seznanja s skupnim ogledom fotografij razcefranih tkiv rok in drugimi podobnimi prizori. Poškodbe s s pirotehniko pogosto prinesejo trajno invalidnost in posledice, ki trajajo vse življenje.


Najbolj brano