Prekrški ne poznajo več meja

Srečevanje z organi pregona ni nobenemu od nas v posebno veselje, še posebej pa ne v tujini. Morda ne poznamo tamkajšnjega jezika, zato bi lahko bila že komunikacija slabša, ne poznamo načina dela policistov in drugih organov. Zato smo običajno izven domovine v prometu še posebej previdni in pozorni, saj tudi poti, kamor smo namenjeni, ne poznamo dobro.

Primorci pa se na italijanskih cestah počutimo skoraj kot doma. Italijanski jezik obvladamo vsaj pogovorno, prometna zakonodaja pa se kaj veliko ne razlikuje od naše, le kazni so višje. Tudi vstop v sosednjo državo je po padcu fizične meje tako enostaven, da se voznikom takoj zazdi, da se gibljejo v skupnem evropskem prostoru.

Prav na teh skupnih evropskih tleh pa je nedavno prišlo do sprememb, ki jih po novem občutijo tudi slovenski vozniki.

Prav na teh skupnih evropskih tleh pa je nedavno prišlo do sprememb, ki jih po novem občutijo tudi slovenski vozniki. Čeprav smo še v letu 2017 kazni za prometne prekrške, storjene v Italiji, z lahkoto ignorirali, je to zdaj povsem nemogoče. Z izmenjavo podatkov o lastnikih vozil v skladu z evropsko zakonodajo se noben prekrškar ne more več potuhniti. Že registrska oznaka vozila je dovolj za identifikacijo voznika, ki je s tem vozilom napačno parkiral, vozil prehitro ali storil kakšen drugi prometni prekršek. V Italiji so se za podkrepitev svojih ugotovitev o prekrških “oborožili” še s kamerami za video nadzor in radarji, obenem pa so tako pošteni, da so ob plačilnih nalogih, ki so jih v minulem letu razposlali na domače naslove prekrškarjev po vsej stari celini, zapisali še elektronsko povezavo, na kateri se lahko vozniki prepričajo o svojem ravnanju na italijanskih cestah.

“Komu zvoni” se je že leta 1940 v svojem istoimenskem romanu spraševal ameriški pisatelj Ernest Hemingway, v minulih tednih pa ni pozvonilo le na vratih naših bralk, ki so prejele kazni za svoje “stare” prekrške v Italiji, ampak tudi v naših glavah, saj je postalo kristalno jasno, da italijanskih plačilnih nalogov ne moremo več prezreti. To so zatrdili tudi na italijanskem veleposlaništvu pri nas. Plačilni nalogi namreč niso goljufija, kot je sprva morda kdo domneval.

Voziti po pravilih se ne obrestuje le doma, pač pa tudi v tujini. Ne le zaradi kazni, ki praznijo denarnice. Prometna varnost ni pomembna le v domačih krajih. Je globalna dobrina.


Preberite še


Najbolj brano