Koprski vrtci so polni, starši pa prepuščeni samim sebi

Če se je še novembra lani dalo dobiti prosto mesto v enem od vrtcev na območju koprske občine, bodo morali starši, ki se te dni poslavljajo od porodniškega dopusta, njihovi malčki pa so dopolnili enajst mesecev, sami poskrbeti za varstvo svojih otrok. Vrtci so namreč polni, občina pa jim ne more pomagati.

Ko otroci dopolnijo enajst mesecev, jih lahko starši vpišejo v vrtec. A tisti, ki so rojeni v zimskih 
mesecih, največkrat ostanejo brez varstva in morajo počakati na novo vrtčevsko leto.
Ko otroci dopolnijo enajst mesecev, jih lahko starši vpišejo v vrtec. A tisti, ki so rojeni v zimskih mesecih, največkrat ostanejo brez varstva in morajo počakati na novo vrtčevsko leto.  

KOPER > “Ob takšni čakalni vrsti bodo najbolj na izgubi otroci v družinah, kjer sta oba starša zaposlena in nimajo pri roki starih staršev,” je o svoji nemoči, da bi otroku omogočil varstvo, povedal naš bralec, ki želi ostati anonimen.

Že maja lani je izvedel, da za njegovega otroka v šolskem letu 2018/19 ne bo prostega mesta v javnih vrtcih v koprski občini. Na centralnem čakalnem seznamu, kamor se uvrsti vsak otrok, ki ga starši prijavijo v vrtčevsko varstvo, je malčica uvrščena okoli 30. mesta. Decembra je dopolnila enajst mesecev, materin porodniški dopust se je iztekel, v iskanju varstva pa je oče ugotovil, da ne more dobiti prostega mesta niti v vrtcih s koncesijo ali onih brez nje, saj so prav vsi polni.

7400

evrov je lani koprska občina namenila za subvencioniranje varstva otrok pri zasebnikih

Kaj pa dodatne koncesije?

Medtem ko čakajo, ali jim bo sreča naklonjena in se bo našlo prosto mesto v enem od vrtcev, oče hčer varuje na račun letnega dopusta. Tudi soproga bo svoj dopust namenila varstvu hčerke, a ne glede na trud bosta odmerjene dopustniške dneve kmalu porabila. In kaj potem, se sprašujeta?

Da je varstvo v primerih, ko so polne vse vzgojno-varstvene institucije, povsem prepuščeno staršem, našemu sogovorniku razumljivo ni všeč. Meni, da bi morali v občini, ki veliko daje na razvoj, razmišljati tudi o socialnih, vzgojnih in izobraževalnih ukrepih, ki bi olajšali življenje njenim prebivalcem.

2176 otrok v vrtcih

V koprski občini je osem javnih vrtcev, vanje pa je bilo decembra 2018 vključenih 2167 otrok. Poleg njih delujejo še zasebni vrtci, kjer občina subvencionira varstvo, delujejo pa tudi varuhi predšolskih otrok.

“Ko smo izvedeli, da so zmogljivosti v javnih vrtcih zasedene, smo dali pobudo, da bi občina razpisala dodatne koncesije. Od občine namreč pričakujemo, da bo spremenila pravilnik o vpisih v vrtce, in sicer tako, da otroku, ki ima oba starša zaposlena, priznajo dodatne točke na račun tega, da starši ne moremo varovati svojih otrok. V nekaterih slovenskih občinah otrokom prištejejo točke tudi v primeru, če stari starši ne bivajo v isti občini in otroka prav tako ne morejo varovati,” pravi naš sogovornik.

Vsak dan vsaj en starš sliši odgovor “ne”

“Absolutno potrebujemo dodatne enote,” pravi ena od vzgojiteljic v zasebnem vrtcu v Kopru, ki prav tako ne želi biti imenovana. “Vsi, ki imamo organizirana varstva otrok, smo polni. Vsak dan moram vsaj enemu staršu po telefonu povedati, da nimamo prostora. In kličejo nas tudi starši, zaposleni na občini,” pravi vzgojiteljica.

Vzgojiteljica v zasebnem vrtcu

“Prav te dni slišimo veliko o anonimnih prijavah zoper takšne domače varuške, ki jim nato inšpektorji za delo prepovedo tovrstno dejavnost. Pozabljamo, da one gasijo požare, drugih rešitev pa nam sistem ne ponuja.”

Na naše vprašanje, kako se starši znajdejo ob takšnih stiskah, pove, da jim na pomoč priskočijo brezposelne ali upokojene ženske, ki so sosedom ali znancem pripravljene varovati otroke. “Prav te dni slišimo veliko o anonimnih prijavah zoper takšne domače varuške, ki jim nato inšpektorji za delo prepovedo tovrstno dejavnost. Pozabljamo, da one gasijo požare, drugih rešitev pa nam sistem ne ponuja,” pribije vzgojiteljica.

V vrtcih ni prostora za vsaj 30 otrok

“Na centralnem čakalnem seznamu je trenutno 52 otrok. Med njimi je deset otrok, ki so rojeni leta 2015, 21 otrok letnika 2017 in 30 otrok letnika 2018. Staršem otrok, rojenih v letu 2017, ki so uvrščeni na čakalni seznam, so bila ponujena prosta mesta. Ta so zavrnili, zato menimo, da le 30 otrokom z letnikom rojstva 2018 trenutno ne moremo ponuditi vključitev v program javne službe,” pravi Timotej Pirjevec, predstojnik oddelka za družbene dejavnosti in razvoj na koprski občini.

Pirjevec po drugi strani opozarja, da nataliteta v koprski občini upada in da gradnje dodatnih vrtcev ali odpiranja novih oddelkov niso smiselna. “Starši pa lahko na podlagi odloka o subvencioniranju varstva otrok oddajo vlogo za uveljavitev subvencije v višini sto evrov mesečno na otroka. V letu 2018 je bilo v te namene nakazanih 7400 evrov. Samo finančno gledano je ta znesek nižji, kakor znaša višina sofinanciranja enega oddelka vrtca s strani Mestne občine Koper,” poudarja Pirjevec.

Dejstvo pa je, da so v preteklosti v koprski občini tudi med letom (v mesecu januarju ali februarju) že zagotavljali dodatne vrtčevske oddelke. “Ti so bili že vnaprej planirani tako prostorsko kakor tudi na osnovi demografskega trenda. Pred neposredno odobritvijo dodatnega oddelka pa smo s strani zainteresiranih staršev pridobili tudi ustrezno pisno zagotovilo o vključitvi otrok v nov oddelek,” možnosti, ki se ponujajo, še nakaže Pirjevec.


Najbolj brano