Trpeli, a tudi zmagovali

Vsak začetek je težak. Tega so se zavedali tudi pri drugoligaškem novincu v Biljah. Še najbolj trener Sandi Valentinčič, ki je skozi čas ustvaril homogeno skupino, sposobno tekmovati in zmagovati.

Sandi Valentinčič  je zadovoljen z jesenskim napredkom biljenskega ekipe. Foto: Andrej Rijavec
Sandi Valentinčič je zadovoljen z jesenskim napredkom biljenskega ekipe. Foto: Andrej Rijavec

BILJE > Vodilo “Vsi za enega, eden za vse” je biljenski zaščitni znak tudi v drugi ligi. Potem ko so v pretekli sezoni gladko osvojili naslov prvaka v tretji ligi zahod in se prek dodatnih kvalifikacij in Dravograda prebili v višje tekmovanje, so s praktično nespremenjenim jedrom ekipe sprejel večji izziv. Kako se bodo fantje odzvali na nove drugoligaške zahteve in okoliščine, je bila svojevrstna uganka tudi za Sandija Valentinčiča, ki je sicer pričakoval trnov začetek sezone.

Kako težavno je bilo spoznavno obdobje v drugi ligi?

“Vedeli smo, da gre za proces, ki zahteva čas in potrpljenje. Ključno je, da ga premorejo vsi deležniki: nogometaši, trenerji in uprava. Že miselni preskok ni preprost, a je nujen. Pričakovali smo, da bomo na začetku sezone trpeli, nihanja pa so sestavni del zorenja. Ekipa je postopno napredovala, čeprav izidi sprva tega niso kazali. Imeli smo obdobja dobre igre, ki pa jih nismo zmogli povezati v celoto. Privoščili smo si naivne napake, ki so nas stale petih, šestih točk.”

Sandi Valentinčič

trener Bilj:

“Če bomo ohranili pozitivno miselnost in tekmovalni značaj, lahko še napredujemo.”

Kaj se je potem spremenilo?

“Igrali smo bolj čvrsto in agresivno ter po drugi strani disciplinirano in zbrano, kar ne nazadnje potrjuje le en prejeti zadetek na zadnjih štirih tekmah. Lahko smo res zadovoljni z izkupičkom v zadnjem mesecu dni. Jeseni smo osvojili 18 točk, potrebujemo jih še 12. Menim, da bo 30 točk meja, ki bo omogočila obstanek v ligi. Ekipe v spodnjem delu so zgoščene, smo se pa s pozitivnim nizom v končnici jesenskega dela približali tudi sredini lestvice.”

Kakšni so obeti za spomladansko nadaljevanje?

“Igralci so se jeseni prepričali, da lahko igrajo v drugi ligi. Če bomo ohranili pozitivno miselnost in tekmovalni značaj, lahko še napredujemo. Z Mathiasom Oyewusijem, ki je hiter in tehnično podkovan, pa bomo pridobili novo razsežnost v napadu, kjer smo jeseni težko dosegali gole.”


Najbolj brano