Zlato jabolko bo dozorelo v Kopru

Pomoč soljudem, skrb za okolje, pokončna etična drža, bogatenje kulturnega življenja, ohranjanje dediščine, izjemni športni dosežki ... To so le nekatere izmed odlik finalistk in finalistov 14. izbora Osebnost Primorske. Vsi so na svojih področjih zmagovalci, z laskavim nazivom pa bo nagrajen le en. Kateri, bo znano prihodnjo soboto.

Igor Komel in Vasja Klavora (desno) sta lani izročila zlato jabolko legendarnemu primorskemu pilotu Benjaminu Ličerju Benđu. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Igor Komel in Vasja Klavora (desno) sta lani izročila zlato jabolko legendarnemu primorskemu pilotu Benjaminu Ličerju Benđu. Foto: Tomaž Primožič/FPA

Trem osrednjim primorskim medijskim hišam - Primorskim novicam, Radiu Koper in Televiziji Koper - sta se v minulem letu pri izboru naj osebnosti pridružila še Primorski dnevnik in Radio Trst A, s čimer je enotnost primorskega prostora ne glede na državno mejo, ki poteka čezenj, dobila še večji pomen.

A to ni edina novost 14. izbora Osebnost Primorske. Sklepna prireditev se po dveh letih iz sežanskega Kosovelovega doma seli v koprsko dvorano sv. Frančiška Asiškega. Prihodnjo soboto, 12. januarja, se bo začela ob 20. uri. Vstopnice si lahko zagotovite na prodajnem mestu Turistično informacijskega centra Koper na Titovem trgu.

Junaki v gibljivih slikah, na odru pa obilo dobre glasbe

Gostitelja slovesnosti bosta znova odgovorni urednik slovenskega programa Televizije Koper Matej Sukič ter novinarka in voditeljica Karin Sabadin, ki sta tudi avtorja scenarija prireditve. V središču pozornosti bodo seveda primorski junakinje in junaki, vendar na nekoliko drugačen način kot doslej. Namesto v odrskih pogovorih bodo nastopali v kratkih portretnih filmčkih, ki jih je s pomočjo ekipe TV Koper pripravila novinarka Vesna Potočar Godnič.

Na odru bo kljub temu ves večer živahno, saj bo z njega donelo veliko dobre glasbe. Pričaralo jo bo šest izvajalcev. Z etno-jazz pridihom bo prireditev začinil Tomi Purich trio. Kantavtorski žar bo pridala Moya oziroma nadarjena Vrtojbenka Mojca Velikajne. Pevski mikrofon si bodo izmenjali tudi trije Izolani - Marina Martensson z Mefom ter mlada Lara Kadis, ki se je slovenskemu občinstvu na lanski Emi predstavila s pesmijoZdaj sem tu. Poseben gost večera pa bo Aleksander Mežek, ki je nedavno slavil 70 let.

Vse skupaj bo objela posebna, zelo primorska scenografija, delo scenografke RTV Slovenija Mojce Vilhar, režisersko taktirko pa bo tudi letos imel v rokah Goran Stojisavljević.

Zlato jabolko lani v roke legendarnemu pilotu

Minule tedne je znova močno utripala tudi ustvarjalna žilica priznane modne oblikovalke s Kozine Tjaše Škapin, ki je - tako kot že nekaj let doslej - ukrojila svečano obleko po meri voditeljice Karin Sabadin, po njeni zamisli so krojači in šivilje sešili tudi smoking za Mateja Sukiča. Tudi z vključevanjem primorskih oblikovalcev (v minulih letih je svoje stvaritve predstavljala tudi oblikovalka nakita Ana Redek Furlanič iz Kopra) organizatorji prireditve želijo poudariti njen primorski pečat.

Kot veleva tradicija, bo zmagovalec poleg laskavega naziva osebnost Primorske 2018 prejel tudi skulpturo akademskega kiparja Boštjana Drinovca - zlato jabolko, ki je tudi simbol Osebnosti Primorske. Lani ga je iz rok pobudnikov postavitve spomenika slovenskim vojakom v Doberdobu, Igorja Komela in Vasje Klavore, prejel legendarni primorski pilot Benjamin Ličer Benđo. V 40-letni karieri je opravil 12.000 ur letenja ter ob tem reševal ljudi na morju, odkrival in sporočal požare, nadziral onesnaženja na morju in še kaj.

V živo na radiu in na spletu

Kdor prihodnjo soboto ne bo utegnil na slovesnost v Koper, bo prireditev lahko vseeno spremljal v živo - bodisi na frekvencah Radia Koper in Radia Trst A, bodisi na spletnih straneh radiokoper.si in primorske.si bodisi na družbenih omrežjih. Posnetek prireditve bo na TV Koper na ogled v nedeljo, 13. januarja, ob 18. uri, v soboto, 19. januarja, ob 20.50 pa na Rai 3 BIS.

Začenja se glasovanje za zmagovalca
Danes se začenja glasovanje za končnega zmagovalca, zmagovalko ali zmagovalni par akcije Osebnost Primorske 2018, ki jo skupaj pripravljajo Primorske novice, Radio Koper, Televizija Koper, Primorski dnevnik in Radio Trst A.
Glasovi komisije medijskih hiš so skupaj z glasovi bralcev in poslušalcev določili mesečne zmagovalce, ki so se uvrstili v letni izbor. V njem je 13 imen, saj je poleg enajstih posameznikov zmagal tudi par.
Svoj glas lahko oddate na več načinov.
> Glasovnice, ki jih objavljamo v Primorskih novicah, izrežite, izpolnite in pošljite na naslov: Primorske novice, Ulica OF 12, 6000 Koper, s pripisom “za Osebnost Primorske 2018”. V uredništvu jih bomo sprejemali do petka, 11. januarja, do 12. ure.
> Na spletni strani www.primorske.si lahko glas oddate do četrtka, 10. januarja, do polnoči (digitalno glasovnico najdete na naslovnici). Z vsakega spletnega naslova je mogoče glasovati le enkrat na dan.
> Glasujete lahko tudi po telefonu, tako da vtipkate številko 090/936-096. Avtomatska centrala bo glasove zbirala do četrtka, 10. januarja, do polnoči. Ko pokličete, sledite navodilom in vtipkajte zaporedno številko kandidata. Cena klica je 1,29 evra.
> Glasujete lahko tudi na Radiu Koper, kjer bodo klice v živo (prek telefonske številke 05/668-55-20) sprejemali danes ob 11. uri, v nedeljo ob 11.45, od ponedeljka do četrtka pa dvakrat na dan, ob 12. in 17. uri. Glasove sprejemajo tudi na spletni strani www.radiokoper.si, prek sms sporočil lahko glasujete na številko 031/636-999 (v sporočilo zapišite samo zaporedno številko kandidata, za katerega glasujete) ter po elektronski pošti na naslovu osebnostprimorske@rtvslo.si.
> Na Primorskem dnevniku lahko do četrtka, 10. januarja, do polnoči glasujete na spletni strani www.primorski.eu/osebnostprimorske. Z sms-sporočili pa na številki 340 1222160.
> Na Radiu Trst A lahko do četrtka, 10. januarja, do 12. ure glasujete po elektronski pošti na naslovu osebnost@rai.it.

Najbolj brano