Včasih ni treba izbrati

Avtorska slikanica Kako mi je ime? je zanimivo čtivo za otroke in starše, saj odpira vprašanja, na katera več ljudi išče odgovor, a si jih marsikdo ne upa niti zastaviti.

Alenka Spacal: Kako ti je ime?, $@  Bajalka, zavod za založništvo in 
umetnost pripovedovanja, Maribor, 32 strani, cena 20 evrov
Alenka Spacal: Kako ti je ime?, $@ Bajalka, zavod za založništvo in umetnost pripovedovanja, Maribor, 32 strani, cena 20 evrov 

Pravljičarka in ilustratorka Alenka Spacal pripoveduje zgodbo o polžu, ki pride na svet tako kot vsi brez imena. A ker ob njem ni staršev, ki bi mu ga izbrali, se mora zanj odločiti sam, kar pa ni tako preprosto. Sam namreč ne ve, ali je polžje dekle ali polžji fant.

Tako se začne njegovo popotovanje, na katerem srečuje različne živali, ki mu prijazno svetujejo in pomagajo razmišljati o najustreznejšem imenu zanj. Težava se pojavi že pri prvi črki bodočega imena: vse mravljice, ki jih prve spozna, imajo imena, ki se začnejo s črko M, kobilica se imenuje Katica, rjavi hrošč pa Lešnikar, ker se je rodil iz lešnika in živi na leski. S polžem tako mladi bralci spoznavajo abecedo in posamezne črke, ki so različne in ne pristajajo vsakemu. Tudi gosenica, ki jo sreča na svoji poti, še nima imena, ker se bo še spremenila v metulja in šele takrat spoznala, ali bo metulj veliki spreminjevalček ali bo velika spreminjevalčica.

Kakor polž leze od ene živali do druge, bralec spoznava različne črke, ki so med drugim tudi ilustrirane, ob srečanju z močeradom ugotovi, da nekateri črko R težko izgovorijo in da imajo imena najrazličnejše izvore: nekatere živali so poimenovane po svojih prednikih, spet drugi, kakor smrdokavra, pa po kaki lastnosti.

“Vse bolj se mi zdi, da nisem ne fant in ne dekle,” razmišlja polž po vseh teh srečanjih. Želva Žana, ki je zelo modra in ima knjigo o imenih, pa mu pojasni, da je pravzaprav kakor deževnik dvospolnik ali hermafrodit. A polž si želi preprostejšega imena in skupaj z ostalimi živalmi sproži pravo možgansko nevihto, da bi našli najprimernejšega. Herman - premožato. Hermina - preženstveno. Na koncu deževnik Vanja ugotovi, da bi polževo ime moralo biti nekje vmes. Odločitev - polž bo Herman Hermina - Hermi.

“Malo polžje bitjece je bilo presrečno, ker je dobilo ime, in veselo, da se ni bilo treba odločiti, ali naj bo fant ali dekle,” beremo. V sklepni misli je tako avtorica, ki je knjigo imenitno ilustrirala, strnila bistveno poslanico in upanje, da bi si tudi ljudje, ki tako čutijo, lahko izbrali neizbiro. In okolico, ki bi to znala sprejeti.


Celotna vsebina je na voljo le naročnikom.

Želite dostop do vseh spletnih vsebin?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.
Powered by 4EGI

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.
 
ALI

Paketi po vaši meri z enotnim uporabniškim računom Primorskih novic

Izberite paket po vaših željah s poljubnim načinom plačila in si zagotovite dostop do vseh digitalnih vsebin Primorskih novic.

Prijavite se z obstoječim uporabniškim računom ali registrirajte novega uporabnika in si izberite paket po vaših željah z enomesečno, šestmesečno ali letno naročnino.

Za nakup digitalnih paketov omogočamo plačila:

  • Bančno nakazilo
  • Paypal
  • Kreditne kartice
  • Moneta
Paket Cena
Dnevni paket 1,99 EUR
Popolni paket že od 7,99 EUR / mesec
Popolni plus PDF paket
PDF izdaja je dostopna le na pametnih napravah.
že od 15,99 EUR / mesec
Vse cene vsebujejo 5% DDV.  

Z enotnim uporabniškim računom Primorskih novic lahko do vsebin dostopate tudi preko pametnih naprav. Aplikacija Primorske novice je na voljo v:

Najbolj brano