Razveselili so male bolnike

Spomin na koprsko pediatrinjo Suzano Sekulosko, ki je sredi poletja 2015 končala boj z zahrbtno boleznijo, še živi. Tudi po zaslugi Humanitarnega društva dr. Suzana Sekuloska, s katerim njena družina nadaljuje zdravničino poslanstvo - pomagati bolnim otrokom. Konec decembra so člani društva z darili razveselili male bolnike na pediatričnem oddelku v izolski bolnišnici.

Suzanin mož Mile Sekuloski je skupaj s članicami Humanitarnega 
društva dr. Suzana Sekuloska  konec decembra obdaril otroke na 
pediatričnem oddelku izolske bolnišnice. Foto: osebni arhiv
Suzanin mož Mile Sekuloski je skupaj s članicami Humanitarnega društva dr. Suzana Sekuloska konec decembra obdaril otroke na pediatričnem oddelku izolske bolnišnice. Foto: osebni arhiv

Najbrž ga ni otroka, ki se ne bi razveselil darila. Ko pa darilo pride nepričakovano, je veselje toliko večje. “V našem društvu smo pripravili darilne pakete, s katerimi smo za božično-novoletne praznike obdarili malčke na pediatričnem oddelku izolske bolnišnice. Poleg ročno izdelanih igrač, barvic, pobarvank in knjigic smo v škatle dali tudi sladkarije. Joj, kako so bili otroci presenečeni, ko smo jih obiskali. Vsak je dobil svoj darilni paket, veselje je bilo nepopisno. Nekaj paketov je ostalo in sklenili smo, da jih podarimo otrokom iz vrtca v Luciji,” pripoveduje Mile Sekuloski, mož pokojne zdravnice Suzane Sekuloske, ki je po ženini smrti sklenil, da se mora Suzanino poslanstvo nadaljevati.

Humanitarno društvo nosi njeno ime

“Suzanina zadnja želja je bila, da denar, ki so ga za njeno zdravljenje darovali dobri ljudje in je ostal na računu, podarimo v dobrodelne namene. In glede na to, da je bila pediatrinja, smo se odločili, da pomagamo bolnim otrokom in tako na simbolni ravni nadaljujemo njeno poslanstvo,” pravi Mile Sekuloski.

Suzana Sekoloska bi letošnjega 1. januarja dopolnila 51 let. Nje več ni, a njeno poslanstvo - pomagati otrokom - po zaslugi njene družine in prijateljev še vedno živi.

Zgodba koprske pediatrinje Suzane Sekuloska, ki se kljub hudi bolezni ni vdala, se je dotaknila mnogih. Spomladi leta 2014 je izvedela, da je njeno telo napadel holangiokarcinom - rak žolčevoda, ki je bil zelo invaziven in se je hitro širil na vse vitalne organe njenega telesa. Uradna medicina ji pri nas ni več mogla pomagati, upanje je zato poiskala na Kitajskem, kjer to obliko raka v pozni fazi uspešno zdravijo s kombinacijo ultrazvoka in svetlobe, s tako imenovano sono-fotodinamično terapijo. Gre za alternativno obliko zdravljenja, ki v kombinaciji z ostalimi terapijami in tradicionalno kitajsko medicino ter obsevanji uspešno napada rakave celice. S pomočjo dobrih ljudi je uspela Suzana zbrati dovolj denarja za začetek zdravljenja. A čeprav so prvi cikli terapij že dajali spodbudne rezultate - vrednosti tumorskih markerjev so zelo padle, prav tako vrednost jetrnih encimov -, je za nadaljevanje dragega zdravljenja zmanjkalo denarja. Konec avgusta 2015 je Suzana pri 47. letih končala boj z zahrbtno boleznijo.

Njen odhod je zelo prizadel vse, ki so jo imeli radi, še najbolj pa njeno družino. A kot je vselej poudarjala Suzana - tudi v slabem se vedno najde nekaj dobrega. Te misli so se oprijeli tudi njeni najbližji, ko so se odločili, da ustanovijo humanitarno društvo, s katerim bodo pomagali tistim, ki pomoč potrebujejo. In ko je Mile skupaj s hčerko Ano ter sinovoma Daliborjem in Filipom razmišljal, komu pomagati, je bil odgovor kot na dlani - otrokom. “Suzana je bila otroška zdravnica. Komaj je čakala, da ozdravi in se vrne med svoje male paciente. Na ta način bomo, vsaj na simbolni ravni, nadaljevali njeno poslanstvo,” je njihovo odločitev tedaj pojasnil Mile Sekuloski.

Božica zelo napreduje

Lani marca je društvo finančno pomagalo sedemletni deklici Božici iz Ljubljane, ki ima cerebralno paralizo, da je lahko šla na zdravljenje v ZDA. “Punčka je po operaciji že zelo napredovala, kar nas neizmerno veseli,” je zadovoljen Mile Sekuloski, ki dejavnosti svojega društva ne obeša na veliki zvon. “Kdor želi pomagati, pač pomaga,” skromno pojasni. In kot v opravičilo brž doda: “Zavedam se, da bi lahko bilo naše društvo na tem področju bolj aktivno. A kot oče samohranilec žal nimam kaj preveč časa ... S člani društva se občasno dobimo na kakšni kavi in takrat ponavadi pade ideja, komu bi lahko pomagali, in potem gremo v akcijo,” se nasmehne.

Suzana Sekoloska bi letošnjega 1. januarja dopolnila 51 let. Nje več ni, a njeno poslanstvo - pomagati otrokom - po zaslugi njene družine in prijateljev še vedno živi.


Najbolj brano