“Moramo se uvrstiti na evropsko prvenstvo!”

Odbojkarica novogoriškega Gen-I Volleyja Lana Ščuka je z izredno učinkovitostjo veliko prispevala k prvemu mestu ekipe po jesenskem delu državnega prvenstva in k uvrstitvi v osmino finala pokala challenge. V soboto bo za reprezentanco zaigrala še v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo.

Lana Ščuka (17) je tekmovalni december sklenila z 29 točkami 
proti svojemu nekdanjemu klubu, kamniškemu Calcitu. Foto: Leo Caharija
Lana Ščuka (17) je tekmovalni december sklenila z 29 točkami proti svojemu nekdanjemu klubu, kamniškemu Calcitu. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Ljubljančanka Lana Ščuka, ki je poleti iz elitne italijanske lige prišla kot velika okrepitev novogoriškega Gen-I Volleyja, je upravičila pričakovanja. Učinkovita je že od prve tekme, izvrstna pa je bila v decembru, ko je kot najnevarnejša napadalka primorske ekipe dosegala v povprečju 17,8 točke na tekmo.

Naš pogovor je sicer nastal po nepričakovanem porazu Novogoričank v polfinalu slovenskega pokala, kjer je bil za Primorke usoden kasnejši pokalni zmagovalec, kamniški Calcit. Lana je na tej tekmi sicer igrala izvrstno in dosegla kar 29 točk: “Počaščena sem, da sem bila izbrana za športnico meseca. Tudi tokrat sem imela sama - tako kot vse soigralke - veliko željo, da bi vse naredila kar najbolje in osvojila pokal, a se nam tokrat končnica tekme ni izšla tako, kot smo verjele, da se bo. Moje nekdanje soigralke iz Kamnika me dobro poznajo. Marsikatero mojo potezo so predvidele in nisem mogla zaključiti vseh žog tako, kot sem si želela, ” je uvodoma povedala.

Na tekmi zvezd

Reprezentančna ofenzivna sprejemalka, 21-letna in 183 cm visoka Lana Ščuka, ki izhaja iz šole ljubljanskega Vitala, je bila ena ključnih igralk srebrne slovenske ekipe na SP igralk do 23 let. V Gen-I Volley je prestopila iz italijanskega prvoligaša Filottrana, od koder je bila kot ena najboljših na svojem igralnem mestu v italijanskem prvenstvu povabljena na tekmo zvezd elitne italijanske lige (Samsung Galaxy All Star).

Ali slovo v domačem pokalu lahko pripišemo tudi prekinitvi vašega več kot dva meseca dolgega niza brez poraza, ki se je tik pred tem zgodil v pokalu challenge v Budimpešti?

“Mogoče. Pred pokalom smo imeli težak domač in mednarodni razpored. Igrale smo z najboljšima slovenskima ekipama ter potovale na Finsko in na Madžarsko. Nekaj je telesne, še več pa psihične izčrpanosti, posebej po takšnem porazu, kot se nam je tik pred polfinalom pokala zgodil na prvi tekmi osmine finala evropskega pokala challenge z Vasasem v Budimpešti. Imele smo že zaključno žogo, po tem pa smo izgubile. Takšne stvari pustijo nekaj posledic. Vedno želiš biti najboljši, ampak včasih ne gre.”

Ne glede na to boste imele doma še evropski popravni izpit ...

“Kljub porazu na Madžarskem moramo ostati emocionalno močne in željne dokončati še neopravljeno delo. Glede na našo kakovost moramo doma vzeti to, kar nam pripada, in se uvrstiti v četrtfinale evropskega pokala challenge. Minimalen poraz v Budimpešti je dovolj dobra osnova, da gremo doma po zmago.”

Lana Ščuka

odbojkarica Gen-I Volley

“Vedno si želiš biti najboljši, ampak včasih ne gre.”

Sedaj vas čaka reprezentančna akcija. Kaj pričakujete?

“Z veseljem sem se odzvala vabilu v izbrano vrsto. Čakata nas še pomembni tekmi za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Prva bo že v soboto ob 19. uri v mariborski dvorani Lukna, kjer nas čaka Islandija, sledilo pa bo še gostovanje v Izraelu. Po dosedanjih štirih tekmah smo pred obema reprezentancama. Ta položaj moramo potrditi in dobiti obe tekmi ter se uvrstiti na evropsko prvenstvo.”

Zakaj ste se pravzaprav iz močne italijanske lige vrnili v naše prvenstvo?

“V Italiji mi je sicer šlo dobro, a nisem bila v klubu, ki bi se potegoval za vrh. Ko je prišlo povabilo iz dobro urejenega novogoriškega kluba, sem ga sprejela kot izziv in priložnost, da osvojim naslov slovenskega prvaka. Obenem pa želim tudi pomagati, da slovensko prvenstvo po dolgem času dobi še tretji klub, ki se bo s kamniškim in mariborskim najmanj enakovredno boril za naslov. “


Najbolj brano