Zanimiva doživetja v Vipavi in okolici

Turistično informacijski center Vipava je po statističnih podatkih do božičnih praznikov obiskalo 11.487 gostov. Vodja TIC Iris Skočaj je z naraščajočim obiskom Vipave in okoliških vasi zadovoljna.

Praznično dogajanje na Štefanovo si je v središču Vipave ogledala 
množica ljudi. Foto: Zavod za turizem TRG Vipava
Praznično dogajanje na Štefanovo si je v središču Vipave ogledala množica ljudi. Foto: Zavod za turizem TRG Vipava

VIPAVA > Vse več je dni, ko je v središču Vipave živahno. Na Štefanovo je, denimo, tradicionalno žegnanje konj privabilo veliko obiskovalcev, ki so tokrat lahko uživali v prikazu dresurnega jahanja, se sprehodili med stojnicami in si ogledali razstavo jaslic.

“Veseli smo, da postaja Vipava z okoliškimi vasmi vedno bolj živahna, da nas turisti radi obiščejo in jim je pri nas všeč. Skupaj z našimi ponudniki jim poskušamo zagotoviti zanimivo turistično ponudbo in spoznavanje zgodb Vipavske doline. Kot kaže, smo na dobri poti,” je pred iztekom leta pojasnila direktorica Zavoda za turizem TRG Vipava Iris Skočaj.

Iris Skočaj

direktorica Zavoda za turizem

“Cilji za naprej so v oblikovanju zanimivih doživetij in v razvoju turizma, ki bo upošteval tako domačine kot goste in bo trajnostno naravnan.”

“Lani smo jih imeli 10.359. To so samo tisti, ki so se tudi fizično oglasili v prostorih vipavskega TIC oziroma so obiskali Vipavo prek našega zavoda. Vsi niso prišli k nam, ker so lahko dobili informacije o dogajanju in znamenitostih tudi pri ponudnikih turističnih storitev, s katerimi dobro sodelujemo. Lahko pa rečemo, da je bilo letos v naših krajih res zelo veliko turistov,” je še dodala Iris Skočaj.

Po odzivih sodeč so ti še posebej navdušeni nad prijaznostjo domačinov, sprehodi med vinogradi, kolesarjenjem in pohodništvom, zanimajo jih zgodbe gradov in dvorcev, med bolj obiskanimi znamenitostmi so izviri reke Vipave, še posebej pa so navdušeni nad kulinarično ponudbo in vini. Številni obiščejo Vinoteko Vipava. “Veliko gostov pri nas tudi kupi vino ali pa se dogovori za obisk vinarjev. Poleti smo jih usmerili v 20 odprtih hramov in ta praksa se je pokazala za odlično, saj želijo gostje doživeti Vipavsko dolino celovito in v pristnem stiku z domačini,” je povedala direktorica zavoda.

Za lažje spoznavanje znamenitosti in ponudbe so v zavodu za prihodnjo sezono ponatisnili zloženko z glavnimi točkami, ki jih priporočajo za obisk, ter vanjo dodali nove ponudnike. “Cilji za naprej so v oblikovanju zanimivih doživetij in v razvoju turizma, ki bo upošteval tako domačine kot goste in bo trajnostno naravnan,” je še dodala Skočajeva, ki se je o strategiji turizma v občini pogovarjala z novim vipavskim županom Goranom Kodeljo. Ta je v svojem predvolilnem programu razvoju turizma napovedal poseben poudarek. Katerim projektom se bo občina najprej posvetila, pa bo znano, ko bodo pripravili osnutek proračuna za 2019.


Najbolj brano