Presegli mejo 50.000 obiskovalcev

V parku vojaške zgodovine v Pivki so med prazniki zaključili leto z rekordnim številom obiskovalcev. Mejo 50.000 obiskovalcev na leto pa so dosegli že v začetku decembra.

Park vojaške zgodovine je letos zabeležil rekorden obisk.
Park vojaške zgodovine je letos zabeležil rekorden obisk. 

PIVKA > “50.000 obiskovalcev letno je pomembna prelomnica v razvoju Parka vojaške zgodovine, saj Park s tem postaja eden najbolj obiskanih muzejev na Slovenskem. Ta uspeh pa predstavlja hkrati veliko obveznost za naprej, saj gre za številko, ki jo v prihodnjem letu ne bo prav enostavno doseči, kaj šele preseči,” pravi direktor Parka vojaške zgodovine Janko Boštjančič.

Za ohranitev dobrega obiska bodo poleg v promocijo vlagali predvsem v bogatitev ponudbe z novimi eksponati in razstavami, saj je prav to pomembno prispevalo k večjemu obisku v iztekajočem se letu.

V muzeju so že spomladi umestili simulator letenja z letalom MiG-21 in s tem že pred glavno sezono dopolnili doživljajsko ponudbo. Ker simulator letenja na podlagi tehnologije virtualne resničnosti obiskovalcem omogoča prepričljivo izkušnjo letenja z nadzvočno hitrostjo, se je med obiskovalci hitro uveljavil in do decembra se jih je na njem preizkusilo že skoraj 2000.

Med odmevnejše letošnje dosežke parka spada tudi jesenska otvoritev nove muzejske razstave Življenje za c(es)arja, ki predstavlja prvo celovito muzejsko obdelavo zgodbe vojnih ujetnikov carske Rusije v prvi svetovni vojni na slovenskem ozemlju. Razstava, s katero so v Parku vojaške zgodovine obeležili stoletnico konca prve svetovne vojne, s sodobno in interaktivno zasnovo prinaša tudi bogat nabor fotografij, videomateriala in zapisov iz tistega obdobja, pomembno težo pa ji dajejo tudi izvirni izdelki ruskih ujetnikov in maketa Ruske kapelice pod Vršičem kot osrednji simbol trpljenja ruskih ujetnikov.

Nove muzejske pridobitve so botrovale rekordnemu obisku, ki je svoj vrh dosegel septembra. Takrat so v parku prvič dosegli mejnik 10.000 obiskovalcev v enem mesecu. Lansko število obiskovalcev so tako letos dočakali že sredi novembra, v začetku decembra so prvič od ustanovitve presegli mejnik 50.000 obiskovalcev na leto, že med božičnimi prazniki pa so bili v pričakovanju 51.000. obiskovalca.


Najbolj brano