Odločno, v tempu in celo rimah

Simfonični orkester, ki predstavlja krono vsega delovanja nižje glasbene šole, je s sedmimi izbranimi solisti oblikoval zvočno razkošno slavnostno akademijo ob 70-letnici Glasbene šole Nova Gorica.

Na slavnostni akademiji ob 70-letnici Glasbene šole Nova Gorica je 
nastopil simfonični orkester s sedmimi solisti.   Foto: Mateja Pelikan
Na slavnostni akademiji ob 70-letnici Glasbene šole Nova Gorica je nastopil simfonični orkester s sedmimi solisti.  Foto: Mateja Pelikan

70-članski sestav pod taktirko Marka Kodelje je s prepletom del klasičnih mojstrov ob spretni režiji in duhovitem scenariju igralca Radoša Bolčine navdušil številno občinstvo in tudi predsednika republike Boruta Pahorja, ki je bil tri leta učenec glasbene šole v Šempetru pri Gorici.

Glasbena šola Nova Gorica, ki je v preteklosti doživela različna poimenovanja, razdružitev in združitev ter delovala v več stavbah v Šempetru, Solkanu in Novi Gorici, je pred 20 leti dobila prostore v nekdanjem dijaškem domu v središču mesta.

Rubriko Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, ob koncu starega in pričetku novega leta izjemoma posvečamo jubilejem nekaj primorskih glasbenih šol, ki praznujejo 70-letnico. Tokrat je na vrsti Glasbena šola Nova Gorica. V oddaji na Radiu Koper ob 20. uri bomo prisluhnili programu slavnostne akademije, ki je bila 29. novembra lani v Kulturnem domu Nova Gorica.

“Šola naša leži sredi mesta / mimo vodi cesta / krasi jo streha iz azbesta. / Desetletja so minila / kar v Šempetru prva godala so se oglasila. / In kar v teh letih je nastalo, / si zasluži samo hvalo,” je ravnatelj Sandi Vrabec povedal na slavnostnem koncertu, na katerem se je nekoč razseljena mavrica zvokov in harmonij idilično uglasila s polifono pestrim svetom 70-članskega simfoničnega orkestra. Ta je nastal pred enajstimi leti in pod vodstvom profesorja violine Marka Kodelje je v njem v tem obdobju igralo več kot 200 učencev, starih od enajst do 18 let.

Na praznični akademiji v veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica so se mladim novogoriškim glasbenikom pridružili nekateri profesorji, nekdanji učenci šole ter glasbeniki, ki sicer obiskujejo Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel in Glasbeno matico v Gorici. “Že nekaj let v naš orkester vabim tudi mlade glasbenike iz sosednjega mesta, kjer nimajo možnosti rednega igranja v orkestru in jim naš način dela ustreza,” pojasnjuje Kodelja. Pri izbiri programa je zvest evropski klasiki: “Čeprav je precej enostavneje in laže izvajati ameriške priredbe klasične glasbe, ker je že vse izpisano, vztrajam pri delih Bacha, Mozarta, Vivaldija …” V tonaliteti te pripadnosti sta zvenela tudi slavnostni koncert in scenarij - slednji je namreč prav v vsakem trenutku razkrival nesmrtno ljubezen do klasične glasbe in mojstrstvo kovanja rim hišnika šole Ivana Potokarja v odlični interpretaciji Jakoba Šfiligoja.

V uvodnem Koncertu za flavto in godala v G-duru, op. 29 vandrajočega baročnega komponista za petične evropske mecene Johanna Stamitza je kot solistka blestela flavtistka Eva Faganelj. V Ariosu iz Kantate, BWV 156 skladatelja “number one” Johanna Sebastiana Bacha je z mehkobo tona navdušila oboistka Anamarija Vuga. Mlada kitarista Matija Skrt in Neža Marussi sta občinstvo osvojila v izvedbi 1. stavka iz Koncerta za dve kitari in godala, RV 532 velikega maestra iz Benetk Antonia Vivaldija. V repertoarno vsemirje genialnega Wolfganga Amadeusa Mozarta se je poglobila Erika Šavli in svoje mladostne pianistične vrline razkrila v zmerno počasnem 2. stavku Koncerta za klavir in orkester v C-duru, št. 21, K 467.

Klasicistično ubrano in zbrano sta 3. stavek Koncerta za klavir štiriročno v B-duru Leopolda Koželucha poustvarila Vid Mladovan in Kaja Fornazarič. Pisan šopek baročno-klasicističnih skladb je izzvenel v romantičnem duhu, z dvema stavkoma iz Polovskih plesov iz opere Knez Igor Alexandra Borodina, ki ju je simfonični orkester izvedel dopadljivo in korektno.

“Vsakomur nekaj. To je geslo, ki naš program je skupaj zneslo,” je simpatično povezovanje zaključil Jakob Šfiligoj. Matej Arčon, tedaj še župan Mestne občine Nova Gorica, pa o težavah staršev s parkirnimi prostori in obnovi šole: “Ne obljubim, da 'multe' ne bo več nobene, zagotovo pa lahko rečem, da streha in fasada bosta obnovljeni.” 


Najbolj brano