Ajdovca Lapajneta čaka ognjeni krst v rokometni reprezentanci

Pred slovenskimi rokometaši je neobičajen januar brez velikega tekmovanja. Za novinca v reprezentanci Januša Lapajneta je bil včerajšnji zbor v Zrečah sploh nekaj posebnega, prav tako sledeči prijateljski tekmi v Franciji.

Januš Lapajne (z žogo) je klubski dres Prešova po novem letu 
zamenjal z reprezentančnim.
Januš Lapajne (z žogo) je klubski dres Prešova po novem letu zamenjal z reprezentančnim.  

AJDOVŠČINA > V domovini svetovnih prvakov je 23-letni Ajdovec prebil učni sezoni v razvojni ekipi zvezdniškega Paris Saint-Germain, kjer se je pobližje spoznal tudi z rokometaši, ki so januarja 2017 z naslovom svetovnega prvaka zaokrožili trofejno desetletje francoskega rokometa. Tudi slovenski privrženci se bodo z veseljem spominjali zaključnega turnirja v Franciji. Bronaste medalje izbranci Veselina Vujovića v Nemčiji in na Danskem ne bodo branili, slovenski selektor pa bo lahko na krajših pripravah v Zrečah in prijateljskih tekmah v soboto in ponedeljek v Rouenu preizkusil tudi kakšno novo zamisel ali aduta za prihodnost. Med njimi bi utegnil biti tudi član slovaškega prvaka Prešova Januš Lapajne, ki se januarskega ognjenega krsta v dresu članske reprezentance ni nadejal.

Goli in podaje

“Vpoklic me je presenetil, tudi zato ker Slovenija premore precej kakovostnih rokometašev na položaju srednjega zunanjega igralca. S selektorjem sva izmenjala le nekaj besed po tekmi SEHA lige z niškim Železničarjem, sicer pa pred objavo seznama nisva govorila,” je povedal Lapajne, ki je Vujovićevo pozornost nemara pritegnil prav z raznovrstnimi predstavami v regionalni ligi. Na lestvici strelcev je osmi, med podajalci pa deli tretje mesto.

Z Bombačem in Mačkovškom

V januarsko akcijo, ki vključuje prijateljski tekmi s Francijo, je selektor Veselin Vujović vpoklical 18 rokometašev. Ob Janušu Lapajnetu sta na seznamu še dva Primorca, Borut Mačkovšek in Dean Bombač. Namesto obolelega Darka Cingesarja je vskočil Matic Verdinek, poškodovanega Igorja Žabića pa je v Zrečah zamenjal Vid Poteko. Slovenijo, ki bo izpustila bližnje svetovno prvenstvo, čaka aprila nadaljevanje kvalifikacij za evropsko prvenstvo z Nizozemsko.

Nekaj grenkega priokusa je po prvem delu klubske sezone vendarle ostalo. Po domačem porazu z Meškovom bo pot do četrtega mesta in zaključnega turnirja lige SEHA trnova, Lapajne pa še bolj obžaluje razvoj dogodkov v skupinskem delu lige prvakov, kjer je Prešov od drugega mesta in nadaljevanja v izločilnih dvobojih ločil le en gol.

“Razplet v ligi prvakov bi bil kaj lahko drugačen. Priložnosti so se ponujale, pa ne le ena. Usodna sta bila spodrsljaja s Čehovskimi medvedi, ki so se zvrstili za nami. Tudi v SEHA ligi smo z izjemo zadnje tekme z Meškovom bili enakovredne bitke z Vardarjem in Zagrebom, v katerih so odločale malenkosti,” je povedal Lapajne, ki je lahko zadovoljen tudi s posamičnim prispevkom. V lanski prvi sezoni pri Prešovu ga je precej ovirala poškodba, zaradi katere je bil njegov delokrog bolj kot ne omejen na razigranost moštvenih kolegov. Letos pa lahko brez pomislekov pogleduje tudi proti golu. Ne nazadnje je Vujović Lapajnetov vpoklic utemeljil tudi s strelsko naravnanostjo.

Rast in razvoj

“Smo mlada ekipa podobnih let, potemtakem se zelo dobro razumemo na igrišču in izven njega. Ker v slovaškem prvenstvu nimamo prave konkurence, je nastopanje v ligi SEHA za Prešov še kako dobrodošlo. Organizator krije stroške prenočišč in potovanj, ki sicer znajo biti nekoliko naporna, tekmovanje pa je dokaj kakovostno in za igralce gotovo razvojno. Slovenska liga je na drugi strani bolj izenačena od slovaške. Celje je šele s prihodomWilliama Accambraya stopilo korak pred domačo konkurenco, Velenjčanom, ki so v pretekli sezoni prav tako igrali v ligi SEHA, pa se v slovenskem prvenstvu soočajo s spremenljivimi rezultati,” je nekaj vzporednic povlekel Lapajne, ki bo barve slovaških prvakov bržkone branil tudi v prihodnji sezoni.

Na klopi Prešova sedi nekdanji hrvaški reprezentant in selektor Slavko Goluža, na začetku pretekle sezone ga je pri skopskem Metalurgu vodil Lino Červar. “Oba sta posebna. Goluža, ki je kot igralec osvajal lovorike na velikih tekmovanjih s klubom in reprezentanco, mi je po načinu razmišljanja vendarle bliže,” je povedal Lapajne, ki si je v krogu domačih napolnil baterije pred reprezentančnim zborom. “Francozi vselej pripravijo spektakel. Veselim se soočenja z njimi, še bolj zanimivo pa bo videti, kako se bom ujel z reprezentančnimi soigralci, ki branijo barve Barcelone, Veszprema, Szegeda ...”


Najbolj brano