Končno nemoten dostop do zdravstva

Občina Kobarid je z nakupom zemljišča v centru Kobarida v svojo last dobila območje, na katerem bo v prihodnje uredila intervencijsko pot do zdravstvene postaje in za uporabnike dializnega centra. Zaradi dosedanjega prehoda, ki je zdaj odprt, se že več let tožijo občina in stanovalci bloka na Mateličevi ulici.

  Občina je kupila zemljišče, s čimer naj bi odpravili težave glede 
dostopa do zdravstvenega doma.   Foto: Neva Blazetič
Občina je kupila zemljišče, s čimer naj bi odpravili težave glede dostopa do zdravstvenega doma.  Foto: Neva Blazetič

KOBARID > Prehod do zdravstvene postaje Kobarid je bil v preteklosti problematičen zaradi nedorečenega lastništva med Občino Kobarid oziroma zdravstveno postajo in prebivalci v bloku Mateličeva 6. Zdravstveni dom si je prisvajal parkirišča, zato je tamkajšnjim stanovalcem zavrelo, ker pogosto niso mogli parkirati na svojem. Zato so pred leti celo postavili zapornico, ki je prekinila intervencijsko pot. Zapornica je po sklepu sodišča ostala dvignjena, a težava z lastništvom je ostajala.

Prehod prek občinskega zemljišča

Občina se je tožarila, daleč pa niso prišli. Več let so iskali rešitve z nakupom zemljišča. Na srečo se je v začetku decembra izšlo. Direktor uprave Simon Škvor pojasnjuje: “Nakup zemljišča je plod večletnega prizadevanja. Podpisali smo pogodbo in parcelo odkupili. S tem računamo, da smo rešili vse tegobe v zvezi s parkirišči za stanovalce bloka na Mateličevi 6 in z dostopom do urgentne ambulante, do zdravstvenega doma in do dializnega centra. Verjamem, da se bo treba še dogovarjati, toda načeloma smo zelo veseli, da smo to poglavje, ki je povezano z več tožbami med občino in stanovalci, rešili na ustrezen način.”

Simon Škvor

direktor občinske uprave

“Podpisali smo pogodbo in parcelo odkupili. S tem računamo, da smo rešili vse tegobe v zvezi s parkirišči za stanovalce bloka in dostopom do urgentne ambulante, do zdravstvenega doma in dializnega centra.”

Meter za 50 evrov

Zemljišče so odkupili v izteku mandata prejšnjega župana Roberta Kavčiča. Kot pravi, so odkupili približno 500 kvadratnih metrov vrta po ceni 50 evrov za kvadrati meter: “Gre za primerljivo ceno za nakup zemljišč v centru Kobarida. Zemljišča nismo preplačali.” Slišati je bilo očitke, da izdatek za nakup ni bil predviden v proračunu. Kavčič odgovarja: “Dolgo smo se borili za to zemljišče, pokazala se je priložnost za odkup, denar v proračunu je bil, Zagotovili smo ga s prerazporejanjem.”

Kako bodo uredili dostop, bodo razmišljali v sklopu urejanja kobariškega trga. Odpirajo se nove možnosti za dializni center, kjer z dvema parkiriščema in dostopom niso zadovoljni. Dializni center skrbi za približno 15 obolelih na ledvicah, upajo pa, da bodo ponudbo za čim boljšo oskrbo različnih pacientov razširili. “V povezavi z novim dostopom se odpirajo možnosti tudi za naš center, za dograditev prizidka z dodatnimi ambulantami, ki delujejo s koncesijo za internistično in revmatološko obravnavo, Imamo sodoben ultrazvok. Poleti sprejemamo tudi turiste, ki potrebujejo dializo. Skratka, smo ena od ambulant, ki je na voljo tudi turistom, in upamo, da bodo v prihodnje zdravstveno oskrbo v poletnem času prilagodili dodatnim potrebam,” razmišlja vodja centra Božidar Kanalec.

Bovški župan Valter Mlekuž se v zvezi z zdravstveno oskrbo v poletnih časih že pogovarja z ministrstvom za zdravje in z zdravstveno zavarovalnico.


Najbolj brano