Naj športniki: kanuist Luka Božič, dvojec Mrak-Macarol in košarkarji Primorske

Vse se zgodi prvič in tako imamo po dolgih letih na vrhu izbora za najboljše športnike Primorske tri nova imena. Luka Božič je sicer že bil na vrhu leta 2014 s Sašom Taljatom, a zdaj nastopa samostojno, večni drugi Tina Mrak in Veronika Macarol sta zdaj na vrhu, prvič je na vrhu tudi novinec na klubski sceni, Sixt Primorska.

Naj športniki leta 2018: (z  leve) Goran Jagodnik, ki je priznanje 
prevzel v imenu KK Sixt Primorska, Veronika Macarol in Tina Mrak 
ter Luka Božič Foto: Tomaž Primožič/FPA
Naj športniki leta 2018: (z leve) Goran Jagodnik, ki je priznanje prevzel v imenu KK Sixt Primorska, Veronika Macarol in Tina Mrak ter Luka Božič Foto: Tomaž Primožič/FPA

GORICA > Reportažo z današnje prireditve v Kulturnem domu v Gorici bomo objavili v ponedeljkovi številki Primorskih novic. Tokrat smo razglasili le zmagovalce, medtem ko točkovanja od drugega do šestega mesta ni bilo. Nominiranci so v tekstu za zmagovalci razvrščeni po abecedi.

Športniki

1. Luka Božič

Kanuist Soških elektrarn je po slovesu od dvojca s Sašom Taljatom pod vodstvom Boruta Javornika uspešno zaveslal v enojcu in prvič v karieri dobil slalomsko tekmo svetovnega pokala. V skupnem seštevku je pokalno sezono zaključil na drugem mestu. Na svetovnem prvenstvu je bil član srebrnega moštva, prihod nje leto bo lovil olimpijsko normo.

Najboljši v letu 2018

Najboljše športnike na Primorskem je izbrala komisija športnih novinarjev Primorskega dnevnika, Deželnega sedeža RAI za FJK-slovenski sporedi, slosport.org, RTV Koper-Capodistria in Primorskih novic v sestavi: Roberto Siljan, Sandi Škvarč, Primož Čepar, Marko Lazar, Rok Maver, Bojan Gluhak, Niko Štokelj, Andrej Marušič, Veronika Sossa, Jan Grgič in Branko Lakovič. Komisija je v začetku decembra opravila prvi izbor, v katerem je izbrala po šest nominirancev v vsaki kategoriji, v drugem krogu pa je s konsenzom izbrala zmagovalce.

Kristjan Čujec

Na evropskem prvenstvu v futsalu je igral v prvi postavi reprezentance, ki se je prebila do četrtfinala. V minuli sezoni je za državnega in pokalnega prvaka, moštvo Dobovca, dosegel 25 golov. S klubom se je uvrstil med 16 najboljših v evropski ligi prvakov.

Jani Kovačič

26-letni odbojkar iz Deskel se je s slovensko reprezentanco udeležil premiernega svetovnega prvenstva. Slovenija je SP sklenila na 12. mestu, Jani Kovačič pa je bil med najboljšimi prostimi igralci. V dresu ljubljanskega ACH Volleyja se je veselil naslova državnega in pokalnega prvaka Slovenije.

Loris Mania'

Odbojkar s 56 nastopi za italijansko reprezentanco je športno pot na najvišji ravni končal v sezoni 2017/18, ko se je v italijanski superligi s Piacenzo uvrstil v končnico prvenstva. V novi sezoni je oblekel dres ekipe Sloga Tabor Televita, ki je prva na lestvici v deželni C-ligi.

Bojan Tokić

Kljub 37 letom je še vedno prvi reprezentančni lopar. Bistveno je prispeval k slovenski uvrstitvi na ekipno evropsko prvenstvo. Na sredozemskih igrah je dobil odločilni dvoboj za osvojitev ekipnega zlata, s Saarbrücknom se je uvrstil v polfinale nemškega prvenstva.

Miha Zajc

V letu 2018 je pokazal svoje sposobnosti tako v dresu italijanskega Empolija kot v majici slovenske reprezentance. S prihodom novega trenerja v klubu je igra vsestranskega zveznega igralca zacvetela. Nizal je gole in podaje za zanesljivo vrnitev v serie A.

Športnice

1. Tina Mrak in Veronika Macarol

Jadralki Tina Mrak inVeronika Macarol sta na evropskem prvenstvu v Bolgariji osvojili drugi naslov prvakinj. Članici portoroškega Pirata sta zadovoljili tudi na svetovnem prvenstvu v Aarhusu in Sloveniji prijadrali olimpijsko normo v razredu 470.

Ana Bucik

25-letna alpska smučarka iz Smučarskega kluba Gorica se je 26. januarja veselila prvih zmagovalnih stopničk v svetovnem pokalu. V alpski kombinaciji v Lenzerheideju je osvojila tretje mesto. Na svojih prvih olimpijskih igrah v Pjončangu je bila enajsta v kombinaciji.

Jana Germani

Jadralka tržaškega pomorskega kluba Sirena Jana Germani se je po nekaj sezonah na dvosedih 420 in 470 odločila, da bo olimpijske sanje lovila na zahtevnem 49er FX. Z novo krmarko, Mario Ottavio Raggi iz kluba La Spezia pri Genovi, sta osvojili državni naslov.

Dalila Jakupović

Je najbolje uvrščena Slovenka na svetovni teniški lestvici. V letošnji sezoni je pridobila ogromno in prišla celo do 69. mesta na lestvici. Med najboljšimi teniškimi igralkami ji je tako uspel največji preskok.

Urša Kragelj

30-letna kajakašica Soških elektrarn se je najodmevnejšega rezultata veselila na svetovnem prvenstvu v Braziliji, kjer je v slalomu osvojila četrto mesto. Postala je tudi slovenska kajakašica leta.

Andreja Leški

Koprska judoistka je letos stopila na veliko sceno. Tekmovalka v kategoriji do 63 kilogramov je med drugim osvojila grand slam tekmovanje v Düsseldorfu ter veliko nagrado Maroka. Bila je tretja tudi na Veliki nagradi Madžarske in na seriji tekmovanj v grand prixu v Uzbekistanu.

Ekipe

1. KK Sixt Primorska

Sixt Primorsko je pri preboju v elitno skupino regionalne košarkarske lige ABA v finalu ustavila Krka. V klubsko vitrino so postavili dve lovoriki: z zmago v finalu proti Šenčurju so postali pokalni prvaki, z zmago proti Olimpiji so osvojili superpokal. Prepričljivo vodijo v drugi regionalni ligi in v državnem prvenstvu.

NTK Arrigoni

Arrigoni je v finalu državnega prvenstva premagal ljubljansko Vesno in ubranil lanski naslov. Zmagovito pot Izolank so pod vodstvom trenerja Saša Lasana tlakovale Lea Paulin, Jana Ludvik, Urška Čokelj in Minea Ljuca. Osvojile so tudi prvi pokal državnih prvakinj balkanskih držav.

OK GEN-I Volley

Novogoriške odbojkarice so minulo sezono končale v četrtfinalu pokala in državnega prvenstva. Z višjim proračunom in okrepljeno ekipo so jesenske prvakinje in udeleženke osmine finala pokala challenge. Uvrstile so se na finalni turnir pokala.

NK Juventina

Juventina je nazadnje v deželnem nogometnem elitnem prvenstvu igrala v sezoni 2007/08, sledilo je deset sezon v promocijski ligi, v kateri je lovila vrh lestvice. Letos se je je štandreškim rdeče-belim posrečilo znova napredovati v najvišje deželno prvenstvo. V finalu je padlo proseško Primorje.

RD Koper

Rokometaši Kopra so v minuli sezoni so zasedli četrto mesto, pred zimskim premorom so lovili peto mesto. Sezono so slabo začeli, po prihodu dolgoletnega kapetana Uroša Rapotca na čelo članske ekipe pa so nanizali serijo zmag. V evropskem pokalu EHF so izpadli v prvem krogu.

OK Salonit Anhovo

Klub iz Kanala je bil tretji v državnem prvenstvu. Jure Okroglič, Matic Vrtovec in Matija Jereb so bili vpoklicani v reprezentanco za evropsko ligo. Po odhodu Andreja Urnauta v ACH Volley je ekipo prevzel Igor Šimunčić. Salonit v DP niha med tretjim in četrtim mestom, uvrstil se je na pokalni finalni turnir.


Komentar novinarja

Bojan Gluhak

Ni vse za vse

Od še enega leta so se danes po več kot štiri desetletja dolgi tradiciji poslovili tudi primorski športniki. Za večino prvokategornikov je mimo še ena bolj ali manj uspešna sezona, prav nič manj pomembno pa ni, da naravne danosti v vse leto prijetnem primorskem okolju izkorišča tudi vse več rekreativcev. Tekmovanj, kjer pomeni prihod v cilj ali katerikoli drug dosežek predvsem uspeh lastnih zmogljivosti, je vse več, v vse bolj pospešenem življenjskem ritmu pa imajo v okolju tudi večstranski učinek....

Preberi več

Najbolj brano