Izolani pa plačujejo

Ko je Danilo Markočič pred enim tednom prevzel županovanje, je pred fotografskim objektivom kazal nasmejan obraz, čeprav je šlo prej za kisle kot prešerne nasmeške. Lepo zapuščino mu je pustil predhodnik, bi pomislil vsak, še zlasti, ker je nasledil Igorja Kolenca, ki je moral pred osmimi leti tudi sam poplačati večmilijonske odprte terjatve, ki mu jih je zapustil Tomislav Klokočovnik. Donedavni župan je ob slovesu poudaril, da ni občini nakopal niti ene tožbe in da mu je uspelo končati dolgoletni spor z Marinvestom, ki se je vlekel od županovanja Brede Pečan.

Tudi skoraj 1,9-milijonski odškodninski zahtevek podjetja iz Bistrice ob Sotli, razlog za Markočičeve kisle nasmeške, ima dolgo brado, saj je podjetje Amonovo halo, kot ji pravijo Izolani, kupilo v obdobju Pečanove. Toda občina nikoli ni bila lastnica hale. Podjetje jo toži zaradi izgubljene poslovne priložnosti; ker je halo namesto za 3,03 milijona evrov, kot si je obetalo, prodalo “zgolj” za 1,9 milijona, kajti občina tam že 18 let omejuje novogradnje. Sami so menda snovali stanovanjsko pozidavo, odprto pa ostaja vprašanje, ali jim je kdo v imenu občine obljubil prostorski načrt, ki bi to omogočal. Kolenc je zatrdil, da takšne zaveze ni videl na nobenem papirju, in niti Markočič, ki je do nedavnega sedel v občinskem svetu, do leta 2006 pa v županjinem kabinetu, ni slišal zanjo. Druga možnost je, da je občina napačno vodila postopke, ko je podaljševala začasne ukrepe za varovanje tistega območja oziroma sprejemala nove. Toda potem bi se obnje obregnil še kakšen lastnik ali morebitni investitor, saj je občina na podoben način zavarovala tudi druge dele, nekatere celo na pobudo Izolanov, ki odločno nasprotujejo novim stanovanjem ob morju (beri: luksuznim apartmajem za slovenske petičneže).

Najbolj gola resnica je, da se župani in njihovi namestniki menjujejo, za svoje napake ne odgovarjajo, Izolani pa plačujejo.

Če odmislimo vprašanje, zakaj Kolenc, ki je veljal za previdnega in uvidevnega, v letošnjem občinskem proračunu ni rezerviral 1,9 milijona evrov, pridemo do bistva in najbolj gole resnice. Župani in njihovi namestniki se menjujejo, za svoje napake ne odgovarjajo, Izolani pa plačujejo. Z denarjem, ki ga bodo nakazali v Bistrico ob Sotli, bi zgradili nov kulturni dom. Tako pa bodo imeli starega in še manj nepremičnin, saj bodo prav z njihovo prodajo poplačali dvomilijonsko terjatev.


Preberite še


Najbolj brano