Čudolandijo poleg domačinov obiskujejo tudi Hrvati in Italijani

V Turistični organizaciji Koper ocenjujejo, da je od 9. novembra do 16. decembra Čudolandijo obiskalo približno 100.000 obiskovalcev. V primerjavi z minulimi leti opažajo porast števila Italijanov in obiskovalcev iz notranjosti države, drsališča pa obiskujejo tudi šole iz sosednjih občin.

 Foto: Nataša Hlaj
Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Ob koncih tedna prihaja veliko obiskovalcev iz notranjosti države, pa tudi iz Hrvaške in Italije, kjer občina oglašuje zimsko ponudbo turistične destinacije.

“Mesto obiščejo bodisi zaradi drsališča, spremljevalnega programa, druženja ob gastronomski ponudbi, sejmov in prazničnih lučk,” ugotavljajo v turistični organizaciji. Letošnja novost je tudi ponudba Potep po Čudolandiji oziroma za voden ogled Kopra, ki vključuje tudi eno doživetje, in sicer ogled koprskega zvonika oziroma vstop na drsališče.

Robi Marsič

Kantina Romano iz Popeter

“Med vikendi pridejo zlasti turisti iz Hrvaške in Italije, ki radi pojejo kako rezino pršuta in sira, od pijač pa gre najbolj v promet belo kuhano vino.”

Kuhano vino je prodajni hit

V Čajnici Vanilla pravijo, da obiskovalci pričakovano najraje posežejo po kuhanem vinu in čajih. Med tednom se na mestnem trgu zadržujejo do 20. ure, ob koncih tedna pa še dve uri dlje. “Obisk je seveda zelo odvisen od dogodkov, zagotovo pa ima svoj čar drsališče,” meni gostinka iz Vanille.

Robi Marsič iz Kantine Romano iz Popeter je z obiskom najbolj zadovoljen ob koncih tedna: “Takrat pridejo zlasti turisti iz Hrvaške in Italije, ki radi pojejo kako rezino pršuta in sira, od pijač pa gre najbolj v promet belo kuhano vino. Niti med tednom ni slabo, čeprav se mi zdi, da so domačini morda nekoliko bolj zadržani. V predprazničnih dneh sem opazil nekaj manjših skupin, ki so se ob stojnicah s ponudbo družile po delovnih obveznostih.”

100.000 obiskovalcev so v petih tednih našteli v Čudolandiji, največ jih je bilo ob prižigu lučk in ob odprtju bazena ter obeh parkov.

Družina Papak iz Dubrovnika je v Kopru prvič. “Še se bomo vrnili, saj menimo, da je to dobra priložnost za gostinske ponudnike. Obiskovalcem ponujamo dalmatinski pršut, miške in druge lokalne proizvode,” naštevajo. Lokacija ob drsališču se jim zdi strateška, saj opažajo, da se po drsanju marsikdo odloči preveriti ponudbo na bližnjih stojnicah. Sicer pa v Čudolandiji prevladujejo predvsem družine z otroki, veliko je tudi parov in obiskovalcev, ki v Koper pridejo v organiziranih skupinah.

Na drsališčih našteli 9000 drsalcev

Na obeh drsališčih (ob morju in na Titovem trgu) so našteli približno 9000 drsalcev. Ta številka vključuje tudi osnovnošolce, ki jim občina že tretje leto omogoča brezplačne organizirane animacije na drsališču. Zanimivo je, da drsališča obiskujejo tudi šole iz sosednjih občin, pa skupine, ki na koprskih drsališčih praznujejo rojstni dan ali imajo prednovoletno zabavo.

Čeprav je marsikdo pomislil, da se dve lokaciji ne bosta obnesli, pa v turistični organizaciji pravijo, da sta obe še kako obiskani, kar se je izkazalo že lani. “Letošnje drsališče ob morju je po naših podatkih največje v Sloveniji, medtem ko lokacija na mestnem trgu privablja s čarobno kuliso in kulturnim programom, ki ga oblikujemo skupaj s turističnimi in kulturnimi društvi ter drugimi posamezniki,” menijo v TOK.

Na Titovem trgu sodelujejo štirje gostinski ponudniki in več kot 50 različnih organizacij in posameznikov, ki soustvarjajo aktivnosti na drsališču in na prireditvenem odru. Na Pristaniški ulici pa je obiskovalcem na voljo več kot 12 gostinskih ponudnikov. Do 1. januarja bo v Taverni božično-novoletni sejem, kjer bo svoje izdelke predstavilo 16 ponudnikov. “Čez palec lahko ocenimo, da program Čudolandije soustvarja več kot 200 različnih organizacij in ponudnikov,” so zadovoljni v turistični organizaciji.


Najbolj brano