Bolčič in Hrvatin, prva Popovičeva “odpadnika”

V petek se je na ustanovitveni seji koprskega občinskega sveta zgodil preobrat. Zdaj že nekdanji podžupan Peter Bolčič je namreč javno podprl sklep mandatne komisije, ki je šla v prid novemu županu Alešu Bržanu, in pred glasovanjem tudi obrazložil svoj glas. Ob tem se dva svetnika Popovičeve stranke KJN glasovanja nista udeležila.

Dva dni pred volitvami sta Peter Bolčič (skrajno levo) in Boris 
Popovič še stala skupaj.
Dva dni pred volitvami sta Peter Bolčič (skrajno levo) in Boris Popovič še stala skupaj.  

KOPER > Peter Bolčič, ki je bil Popovičev podžupan od leta 2014, je pojasnil, da se je tako odločil, ker po njegovem prepričanju delo na občini ne sme zastati. Pravi, da ne dvomi v kompetentnost in poštenost občinske volilne komisije, poleg tega se strinja, da občinski svet ni pristojen razsojati o Popovičevi pritožbi.

“To je bila zagotovo težja odločitev, vendar pravilna. Moje glasovanje pa tako ali tako ni spremenilo izida. Žal mi je, da mi ni sledil še kakšen svetnik KJN, čeprav je tudi res, da niso vedeli za mojo odločitev,” pojasnjuje. Na naše vprašanje, ali je zaradi tega že dobil kakšen neprijeten klic s strani Borisa Popoviča, pa Bolčič odgovarja, da ne in da tudi ne pričakuje, da mu bo zameril. Poudarja, da mu je hvaležen za ponujeno priložnost v vlogi podžupana, ker je bila to zanj dragocena izkušnja. “Žal pa sem imel pogosto občutek, da ni dovolj cenil mojega prispevka in prispevka številnih zaposlenih k razvoju občine,” ob tem dodaja Bolčič.

Trdi, da v ozadju ni dogovora

V javnosti so se nemudoma pojavile govorice, da je njegova odločitev povezana s ponudbo iz nasprotnega tabora. Bolčič takšne navedbe zavrača: “V ozadju ni nikakršnega dogovora. Vedno sem pripravljen sodelovati, na kakšen način oziroma na katerem področju, pa bo pokazal čas. Zdaj bom najprej izkoristil trimesečno nadomestilo, ki mi pripada,” napoveduje. Novi župan Aleš Bržan pravi, da je tudi v medijih že večkrat dal dovolj jasen signal, da so prav vsi vabljeni k sodelovanju. “Bolčič ni nobena izjema. Vsi, ki želijo tako ali drugače pomagati, so tudi v prihodnje vabljeni. To velja tudi za Popoviča. Upam, da bomo skupaj oblikovali dobro lokalno skupnost. Pogoj je ta, da želimo izpostavljati in uresničevati dobre projekte,” je optimističen.

Ali ostaja v KJN oziroma pričakuje, da ga bodo zaradi neposlušnosti in soliranja izključili, pa Bolčič pravi, da o svoji nadaljnji usodi v stranki še ni razmišljal.

Povedna je bila tudi vloga vsaj enega od dveh svetnikov iz Popovičeve stranke, ki se glasovanja nista udeležila. Igor Hrvatin, eden od do zdaj najtesnejših Popovičevih sodelavcev in zdajšnji direktor Zdravstvenega doma Koper, se na našo prošnjo za pojasnila ni odzval. Patrik Babič pa je imel po naših informacijah že pred časom na petkov večer dogovorjen glasbeni nastop, saj igra v eni od istrskih glasbenih skupin.

O kadrovskih menjavah ne razmišlja

Bržan upa, da bo danes z Borisom Popovičem že lahko začel s primopredajo in se posvetil delu. “Upam, da bodo tudi zaposleni, s katerimi bi rad govoril, na svojem delovnem mestu. Pričakujem, da bo direktorica občinske uprave tam. Sicer bomo počakali še kakšen dan, da gredo prazniki mimo in začnemo delati.” O kadrovskih menjavah zaenkrat sploh ne razmišlja. “Prav je, da se najprej pogovorimo in ugotovimo, kdo je pripravljen sodelovati še naprej. Jasno je najožji krog župana tisti, ki je vezan na zaupanje, in na tem področju se bo verjetno kaj spremenilo.”

Nekdanji župan je po novem občinski svetnik, svoj prav pa bo iskal na upravnem sodišču. Predsednik občinske volilne komisije Miloš Senčur je Popovičevo napoved pospremil s temi besedami: “Vedno je mogoče, da upravno sodišče presodi, da je občinska volilna komisija morda ocenila vso situacijo napačno.”

Popovič svojih nadaljnjih korakov ni želel komentirati, saj ga je zavrnitev njegovega predloga o sedežnem redu zelo razjezila: “Še o sedežnem redu se nismo mogli pogovoriti. Enostavno nam vsiljujejo, kje bo kdo sedel. To je kot dirkalni avto, ki ga upravlja neznana oseba, in upam, da ne bo šel kmalu v zid,” je pikro pripomnil Popovič. Na vprašanje o krhanju lastne stranke ni želel odgovoriti in je odvihral iz dvorane.


Komentar novinarja

Nataša Hlaj

Koprski prestopni rok se je začel

V Kopru se, kot kaže, začenja bolj umirjeno politično obdobje. Da je po 16 letih nujno vzpostaviti ozračje, v katerem izključevanje, maščevalnost in avtoritarnost nimajo več kaj iskati, je v sebi zagotovo že nekaj časa vedel tudi zdaj že nekdanji podžupan Peter Bolčič, ki se je javno uprl svojemu strankarskemu šefu in dosedanjemu delodajalcu Borisu Popoviču. Ko je pred glasovanjem o imenovanju Bržana za župana in zavrnitvi Popovičeve pritožbe, prosil za obrazložitev svojega glasu, je dvorana ...

Preberi več

Najbolj brano