Zadnji krog Osebnosti Primorske 2018

December prinaša zadnji letošnji krog v akciji Osebnost Primorske, ki jo skupaj prirejajo Primorske novice, Radio Koper, Televizija Koper, Primorski dnevnik in Radio Trst A. Za laskavi naziv se ta mesec potegujejo Alenka Uršič Polh, kirurginja s Hipokratovim priznanjem, Boris Čok, simbol suhozidne gradnje, Martina Batič, veliko dirigentsko ime, in Iva Devetak, naj prostovoljka leta. Kdo bo zmagovalec, bodo odločili glasovi komisije, bralcev in poslušalcev sodelujočih medijev.

Alenka Uršič Polh je zaposlena na oddelku za kirurgijo izolske bolnišnice. Zdravniška zbornica Slovenije ji je “za izjemno stanovsko in organizacijsko delo, prizadevno klinično delo ter posluh za medicino, kolega in sočloveka” podelila najvišje, Hipokratovo priznanje. Bila je prva kirurginja v izolski bolnišnici. V vlogi dolgoletne vodje dejavnosti otroške kirurgije je združevala strokovnost s posluhom za stiske malih bolnikov. Bila je med ustanovitelji sekcije otroške kirurgije v Sloveniji in posvečala se je zdravljenju obolenj ščitnice. Vseskozi se zavzema za kakovost in varnost zdravniškega dela.

28. novembra je Unesco na svoj seznam nesnovne dediščine svetovnega pomena uvrstil suhozidno gradnjo v sedmih sredozemskih državah in Švici. Da se je ta veščina ohranila tudi v Sloveniji, ima ogromno zaslug Boris Čok iz Lokve. Ne samo zato, ker že več let navdušuje Kraševce in mnoge druge za zlaganje kamnov v trden zid, ne da bi dodal kapljo malte, temveč predvsem zato, ker pooseblja prenašanje tega izročila iz roda v rod. Boris Čok širi odgovoren in spoštljiv odnos prebivalcev do prostora, v katerem živijo. Ljudje smo v pokrajini le gostje, zato se ji moramo prilagoditi, pravi.

Kako glasujete?

> Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 27. decembra, opoldne.

> Do srede, 26. decembra, opolnoči bomo zbirali tudi glasove na naši avtomatski telefonski številki 090/936-096. Klic iz stacionarnega omrežja stane 1,29 evra (z DDV).

> Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

> Glasujete lahko v živo na Radiu Koper danes ter od ponedeljka do srede opoldne, s SMS-sporočili na številko 031/636-999 in na elektronski naslov: osebnostprimorske@rtvslo.si.

> Na Primorskem dnevniku lahko glasujete na spletni strani www.primorski.eu/osebnostprimorske. S SMS-sporočili pa na številko 340 1222160.

> Na Radiu Trst A lahko glasujete na: osebnost@rai.it.

Martina Batič je uveljavljena slovenska dirigentka, ki je glasbeno znanje pridobivala na ljubljanski Akademiji za glasbo in münchenski Visoki šoli za glasbo, prvi višek njene dirigentske kariere pa je bila zmaga na uglednem mednarodnem tekmovanju dirigentov Eric Ericson na Švedskem. Od takrat se ji odpirajo vrata največjih evropskih koncertnih hiš. Trenutno je direktorica uglednega 95-članskega zbora Francoskega radia, ki je v svojih vrstah prejšnji mesec gostil 23 dijakov Srednje šole Vena Pilona iz Ajdovščine, njenega rojstnega kraja.

Novogoričanka Iva Devetak je tesno povezana z delovanjem v Zvezi prijateljev mladine. Ta je pod njenim vodstvom prerasla v zvezo, ki je močno zaznamovala delo z otroki in mladimi. Mnogim je pomagala pri različnih dejavnostih in jim na obraz pričarala nasmeh. Iva Devetak je aktivna prostovoljka na področju številnih drugih socialnih programov vse od svoje mladosti. Za svoje prizadevno delo je prejela številna priznanja in nagrade na lokalni in državni ravni. Nazadnje, v tem mesecu, plaketo Državnega sveta Republike Slovenije za prostovoljko leta.


Najbolj brano