Šest namigov za novoletni nakup

Dovolite, da vam ob koncu leta, ko prihaja čas popustov in zadnjih nakupov, namignemo, kaj je trenutno najboljša izbira med preizkušenimi modeli fotoaparatov. Izbira je vsako leto večja, a precej drugačna, saj so jo dodobra okrnili pametni telefoni, premešali pa brezzrcalni aparati, ki vse bolj izpodrivajo digitalne zrcalne aparate.

“Naj” izbira za najmanj denarja - canon IXUS 285 HS. Cena:  180 evrov.
“Naj” izbira za najmanj denarja - canon IXUS 285 HS. Cena: 180 evrov. 

Začnimo pri “naj” izbiri za najmanj denarja. Če ste za nakup fotoaparata pripravljeni odšteti največ 180 evrov, je najboljša izbira canon ixus 285HS. Poleg 20 milijonov slikovnih točk in stabiliziranega razpona zooma ponuja še video polne ločljivosti ter povezavo wi-fi in NFC. Višja je cena, večja postane izbira. V cenovni razred do 200 evrov so se lepo vrnili pametni telefoni, ki omogočajo razkošje, da namesto dveh naprav v žepu nosimo le eno.

Dva Sonyjeva modela in Goprojev heroj

V spodnjem srednjem cenovnem razredu dobimo boljše kompaktne ter SLR aparate formata 4/3 in APS. Izbral sem tri modele. Prvi je sony DSC HX 60V, ki v povprečju stane 229 evrov in ima tipalo z 20.0 megapikslov, stabilizirani zoom 24-720 mm, bolj napredne nastavitve, nastavek za bliskavico, raw zapis, video polne ločljivosti do 60 posnetkov na sekundo ... Skratka, ogromno muzike za ta denar, bi lahko rekli.

Za 349 evrov, torej za dobrega stotaka več, pa že dobimo prve SLR aparate, kot so nikon in canon, obenem pa si za ta denar lahko priskrbimo tudi vrhunski kakovostni kompaktni aparat sony DSCRX100, ki ima tipalo 20.0 mpx in en palec veliko tipalo, a se po kakovosti slike lahko brez sramu kosa z veliko večjimi, celo prekaša jih. Poleg tega ima objektiv zaslonko 1,8 do 4,9. Če si ga želite, le pohitite, v trgovinah je na voljo le še nekaj primerkov, saj so aparat predstavili že skoraj davnega leta 2012!

Vsekakor pa ne morem mimo izbire športne kamere leta, to je gopro hero 7 black, zadnji dosežek istoimenskega proizvajalca. Mala športna vodotesna kamera je, kot kaže, dosegla prelomno razvojno točko, saj so ji poleg vseh mogočih nastavitev ter visoko ločljivostnega videa in fotografije dodali dih jemajočo elektronsko stabilizacijo in warp funkcijo, ki omogoča pospešeno časovno fotografijo. Seveda je glede na zmogljivosti napravice tudi cena nekoliko višja - 429 evrov.

Fujijeva kakovost se sama hvali

V sredini srednjega cenovnega razreda, ko se cena vrti okrog 500 evrov, pa je izbira že precej večja in tudi bolj “zaostrena”. Na enem bregu so nikonovi, na drugem canonovi privrženci, na sredini sonyjevi, njih pa s piedestala opazujejo fujijevi izbranci. Pa ne da sem bolj naklonjen fujiju, saj sam uporabljam canon in panasonic, a je že tako, da se kakovost sama hvali.

Za mejnih 499 evrov dobimo fujifilm XF 10, premium kompaktni aparat s fiksnim objektivom 28mm in zaslonko 2,8 ter 24.0 mpx tipalom - daleč najboljšim naokrog za ta denar. Po lestvici navzgor za 599 evrov sledi fuji XT-100 z objektivom 15-45mm (ekvivalent leica 23-69mm), ki ponuja neverjetno kakovost slike tudi pri zelo slabi svetlobi s tipalom 24.0 mpx ter seveda video visoke polne ločljivosti 1080 s 60 posnetki na sekundo.

Prav neverjetno je, kakšen kakovostni preboj je naredil Fujifilm v zadnjih nekaj letih, saj je za primerljivo kakovost posnetka pri konkurenci treba seči v žep vsaj še dvakrat toliko, kolikor stane Fujijev XT-100, zato se ta izbor tu konča. Vse, kar s ceno seže krepko čez tisočaka, je stvar osebne izbire, ki jo določa vrsta različnih dejavnikov.

Zaton DSLR aparatov ni več daleč

Od leta 2012 pa do danes je prodaja DSLR aparatov padla kar za štirikrat, tudi zato v tem izboru ne najdete DSLR aparata. Morda bi se kakšen vendarle našel, a le zaradi velike izbire objektivov, ki so na voljo za DSLR aparate. Pametna izbira DSLR aparatov se začne nad cenovno mejo 1000 evrov, pa še ta ni ravno bogata, saj so se tudi v ta razred vrinili brezzrcalni aparati in - kot kaže - zaton DSLR aparatov ni več tako daleč.


Najbolj brano