Kdo se bo usmilil ustavnih načel?

Ustavna obtožba je politično sredstvo. Če bi jo poslanci podprli s 46 glasovi in jo predali ustavnemu sodišču, bi se spremenila v pravno sredstvo.

Že vnaprej je jasno, da ustavna obtožba zoper premierja Marjana Šarca ne bo dobila tolikšne podpore in da iskanju te niti ni namenjena. Tako kot vse ustavne obtožbe doslej - tokratna je četrta v zgodovini samostojne Slovenije, pobudnica vseh pa je bila SDS - bo svojo pot končala po celodnevni razpravi, obračunavanjih pred kamerami in utrjevanju ideoloških razlik v naši družbi. Tema, o kateri bo tekla beseda, ima namreč zelo ideološki predznak.

Konkretna ustavna odločba ima pravzaprav srečo. Brez ideološkega boja bi bila to le še ena ustavna odločba, ki leži na kupu in čaka, da se je kdo usmili.

Če v igri ne bi bilo katoliškega zasebnega šolstva, se leve oziroma levosredinske vlade ne bi že štiri leta tako krčevito otepale izvršitve odločbe ustavnega sodišča. Enako velja za politične stranke na desnici: če ne bi šlo predvsem za katoliško zasebno šolstvo, se ne bi tako zavzeto borile za izvršitev ustavne odločbe.

Konkretna ustavna odločba ima pravzaprav srečo. Brez ideološkega boja bi bila to le še ena ustavna odločba, ki leži na kupu in čaka, da se je kdo usmili. Prav to je najbolj zaskrbljujoče.

Politično izmotavanje, da bi bilo treba še pred odločbo ustavnega sodišča o izenačitvi financiranja programov zasebnega in javnega šolstva uresničiti starejše, še neizvedene ustavne odločbe, je le kupovanje časa. Uresničiti je treba vse (!) ustavne odločbe, ne glede na njihov datum ter ideološko ali politično (ne)všečnost.

Odločitev NSi, da se ne pridruži vložitvi ustavne obtožbe zoper premierja Šarca, je pomenljiv signal. Nakazuje, da bo ta ustavna odločba najbrž uresničena, verjetno brez glasov Levice, pač pa z glasovi koalicije in NSi. Ta se bo Šarčevi koaliciji, ki v parlamentu nima zagotovljene večine, verjetno oddolžila s poslanskimi glasovi pri kakšnem drugem zakonu.

Pravo bo vendarle zmagalo, vendar ne zaradi prava, ampak zaradi političnega oportunizma. Dolg seznam ostalih neuresničenih ustavnih odločb pa nas bo še naprej opominjal, da je v naši državi nekaj zelo narobe z razumevanjem načel pravne države in načela delitve oblasti.


Preberite še


Najbolj brano