Bržan uradno župan, Popovič bo pravico iskal na sodišču

Aleš Bržan je v petek tudi uradno postal koprski župan, poraženec drugega kroga volitev Boris Popovič pa bo svojo pravico iskal na upravnem sodišču.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Začasna mandatna komisija, ki ji je predsedoval odvetnik Janez Starman, sicer občinski svetnik na listi Aleša Bržana, je skoraj tri ure razpravljala o pritožbi Borisa Popoviča in vsem vpletenim dala možnost predstaviti svoje argumente. “Ocenili smo, da je občinski svet politični organ in ne razsodišče, zato naj o Popovičevi pritožbi in o morebitnih očitanih nepravilnostih na volitvah odločajo drugje,” je bil jasen. Dodal je še, da so v komisiji ugotovili, da so izpolnjeni vsi zakonski pogoji, “da lahko Aleš Bržan začne izvrševati funkcijo župana.”

Občinskim svetnikom je zato mandatna komisija predlagala potrditev njegovega mandata in zavrnitev Popovičeve pritožbe. Z 20 glasovi za so Bržana iz svetniškega sedeža posedli na županski stol, s prav toliko glasovi pa so zavrnili Popovičevo pritožbo. Dva svetnika iz Popovičeve stranke se glasovanja nista udeležila (Igor Hrvatin in Patrik Babič), medtem ko je dosedanji Popovičev podžupan Peter Bolčič javno podprl sklep mandatne komisije, saj je pred glasovanjem obrazložil svoj glas. “Tako sem se odločil, ker delo na občini ne sme zastati in ocenjujem, da je tako najboljše. Ne dvomim v kompetenco in poštenost občinske volilne komisije, poleg tega se strinjam, da občinski svet ni pristojen razsojati o Popovičevi pritožbi,” je pojasnil. Bržanu so pritegnili svetniki Levice, Liste Naš kraj, SDS, Oljke, SD, gibanja Skupaj in predstavniki italijanske narodnosti.

“Najbolj zadovoljen bi bil, če bi končno odločitev sprejelo upravno sodišče. Napake so možne, a jih je treba dokazati in obenem izkazati veliko gotovost, da bi bil volilni izid zaradi teh napak drugačen,” je povedal predsednik občinske volilne komisije Miloš Senčur.

Maja Tašner Vatovec (Levica) je ocenila, da je demokratični proces prinesel spremembe in “čas je, da postane Koper mesto vseh občanov.” V Levici pa Popovičevo pritožbo razumejo kot oklepanje zadnje bilke, ki mu še preostane. Vida Gračnar (Oljka) je svetnike seznanila, da so se v lokalnem odboru povezali s stranko SDS, s katero po novem tvorijo svetniško skupino. “Zagovarjali bomo vse dobre projekte. Pridobili pa smo tudi nekatera pravna menja, iz katerih je razvidno, da so se volitve končale s poročilom občinske volilne komisije. Tudi zato menimo, da se je treba z rezultatom sprijazniti,” je predstavila skupno stališče. “Včasih je treba oditi do stojanstveno,” pa je pripomnil Marijan Križman (SD).


Najbolj brano