Virtualna petarda ali odtrgan prst?

V teh dneh se po vsej državi - kot vsako leto - vrstijo opozorila o nevarnosti petard. Posledice brezglave uporabe pirotehničnih izdelkov, tako kupljenih kot narejenih doma, predstavljajo policisti, gasilci, reševalci, zdravniki ... skratka tisti, ki so prvi soočeni z razdejanjem in hudimi poškodbami, ki še vedno (pre)pogosto zaznamujejo praviloma mlade žrtve. Si pa s pokanjem dajejo duška tudi mnogi, ki so že zdavnaj polnoletni.

Ob opozorilih pa poslušamo tudi prve poke, čeprav je uporaba pirotehničnih izdelkov časovno in prostorsko omejena. Kljub temu se nekaterim zdi nujno, da izigravajo pravila in vznemirjajo tako ljudi kot živali, da uničujejo zasebno in skupno lastnino, da poleg pokanja povzročajo tudi požare in se jim, če imajo srečo, ne zgodi nič.

Od kod nekaterim potreba, da frustracije izživljajo na hrupen in nevaren način, je bolj stvar psihologov in, ne nazadnje, tudi vzgoje.

Od kod nekaterim potreba, da svoje frustracije izživljajo na hrupen in nevaren način, je bolj stvar psihologov, sociologov in, ne nazadnje, tudi vzgoje. Tu pa se soočimo z dejstvom, da mnogi starši sploh ne vedo, s čim se v prostem času ukvarjajo njihovi najstniki, ker jim za to zmanjkuje časa. Ali pa vedo in se ne vznemirjajo, saj jim takšen vzorec obnašanja ni tuj. Ob tragičnih zgodbah, ki jih lahko spremljajo v teh dneh, pa zamahnejo z roko: “Mojemu otroku se kaj takega res ne more zgoditi.”

Opozorila o nevarnosti pirotehnike zaležejo približno toliko kot opozorila o nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola. Načeloma vsi prikimavajo strokovnjakom, mnogi pa nato ravnajo v nasprotju s tem. In ne pozabimo, v ozadju je velika industrija, trgovski biznis, reklame, katera raketa leti višje ... Ob tem pa je pirotehnična industrija tudi velik onesnaževalec ozračja. Ognjemeti, petarde in tudi majhne iskrice onesnažujejo ozračje s trdnimi delci in tako predstavljajo posredno tveganje za zdravje, opozarjajo na agenciji za okolje. Zato varne rabe pirotehnike ni in je ne more biti, kar pa sega že tudi v poglavje o podnebnih spremembah. Vendar o tej “visoki politiki” v prazničnem času razmišlja le redko kdo.

Starši, ki se bodo v teh dneh jezili na svoje nadebudneže, zakaj preživljajo čas na elektronskih napravah, naj razmislijo, kaj je manjše zlo. “Virtualna petarda” ali odtrgan prst ali še kaj hujšega. Najmanjše je vsekakor kakovostno preživljanje prostega časa na svežem zraku ... brez pirotehnike.


Preberite še


Najbolj brano