Sredi obrtne cone bodo gradili tudi hotel

Koprsko podjetje Adria Produkt je novi lastnik več kot 90.000 kvadratnih metrov velikega zemljišča (nekoč v lasti družbe Serming) na območju obrtne cone na Srminu. Ker koprska občina ni uveljavila predkupne pravice za nakup, so v lokalnem odboru stranke Oljka prepričani, da je mesto izgubilo lokacijo za razvoj podjetništva in ustvarjanje delovnih mest.

V podjetju Adria Produkt, ki je novi lastnik obsežne parcele v 
obrtni coni Srmin, so naročili čiščenje terena, saj so neznanci tja 
dolga leta odlagali vsakovrstni material in kosovne odpadke.  Foto: Nataša Hlaj
V podjetju Adria Produkt, ki je novi lastnik obsežne parcele v obrtni coni Srmin, so naročili čiščenje terena, saj so neznanci tja dolga leta odlagali vsakovrstni material in kosovne odpadke.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > V koprski občini takšne navedbe zavračajo in napovedujejo, da so si površine za novo obrtno cono zamislili drugje. Za razvoj teh dejavnosti so predvideli širše območje nekdanjega Kemiplasa v Dekanih in zemljišča na ankaranski bonifiki s strani Bivja (v bližini restavracije Al Mulin). Potrjujejo, da so ponudbo družbe Serming za odkup zemljišča prejeli 23. avgusta in jo tudi zavrnili, saj v občini nimajo namena graditi trgovskega centra s hotelom, kar zapoveduje veljavni prostorski načrt. Po navedbah občine so v Sermingu za 94.565 kvadratnih metrov veliko parcelo pričakovali 7,5 milijona evrov.

Oljka: “Z gradnjo bi lahko začeli že jutri”

V lokalnem odboru Oljke so na drugi strani prepričani, da bi lahko na omenjeni lokaciji z gradnjo objektov za podjetja začeli že jutri, “tako pa se sanje podjetnikov premikajo v neznano prihodnost.” Menijo, da bi tam lahko zrasel drugi del gospodarsko obrtne in razvojne cone ter navajajo, da je območje opremljeno s komunalno infrastrukturo.

Kakšni so načrti podjetja Adria Produkt?

Po podatkih baze Gvin se podjetje Adria Produkt ukvarja z računovodskimi, knjigovodskimi in revizijskimi dejavnostmi ter davčnim svetovanjem. Njihova trenutna bonitetna ocena je E2, kar pomeni, da sodijo med podjetja, ki slabše poslujejo. Direktor je Gorazd Stojiljković, prokurist pa Valerij Ilienko iz Moskve. Svetovalec v podjetju Mladen Stojiljković ne razkriva, koliko so odšteli za nepremičnino. Pojasnjuje, da v teh dneh parcelo čistijo, saj so neznanci tja dolga leta odlagali vsakovrstni material in kosovne odpadke. “Obenem odstranjujemo še akacijo, ki se je zelo razrasla po terenu. Namestili bomo ograjo in se v prihodnje lotili gradnje objektov za servisne dejavnosti, hotela in morda trgovskega centra. To, kar je predvideno v sprejetem prostorskem načrtu. Vodnega parka pa tukaj ne bo,” napoveduje Stojiljković. Na naše vprašanje, kakšno vlogo ima v tej zgodbi ruski poslovni partner, pa odgovarja, da finančno pri projektu ne sodeluje.

“Po nam dostopnih podatkih novi lastnik ne namerava nadaljevati z gradnjo gospodarsko-obrtne in razvojne cone, temveč naj bi imel druge poslovne zamisli, ki pa ne sovpadajo s strategijo razvoja na tem območju,” opozarjajo v Oljki.

V koprski občini zanikajo, da bi bilo zemljišče komunalno opremljeno, kar pomeni, da bo moral investitor oziroma novi lastnik poravnati zajeten komunalni prispevek. Na tem zemljišču po trenutno veljavnem prostorskem načrtu ni možna gradnja obrtnih, proizvodnih in podobnih objektov. Po zakonu je sprememba načrtov sicer možna, a gre za zahtevne in dolgotrajne postopke.

94.565 kvadratnih metrov veliko parcelo v obrtni coni je kupilo podjetje Adria Produkt, 7,5 milijona evrov ali več so odšteli za komunalno neopremljeno zemljišče.

V KS Bertoki zahtevali tampon cono

Spomnijo, da so v času priprave prostorskega načrta prav na pobudo KS Bertoki na tem območju predvideli dejavnosti, ki so okolju prijaznejše: trgovski objekt s hotelom, podzemnimi parkirišči, zelenicami in otroškimi igrišči. Nekakšno “tampon cono” med obrtnimi delavnicami in naseljem. V že urejenem delu obrtne cone danes uspešno deluje več kot 50 obrtnikov in podjetnikov. V občini pravijo, da si želijo širitve teh programov, zato so že sprejeli prostorski načrt za gradnjo druge faze obrtne cone na območju med zdajšnjimi objekti in železniškimi tiri.


Najbolj brano