Miklavič hoče trdno zavezništvo

Klemen Miklavič je danes na konstitutivni seji, na kateri so potrdili tudi mandate 32 svetnikom, uradno postal novi novogoriški župan. Miklavič je povedal, da že sestavlja koalicijo, Goriška.si se najbolj konkretno dogovarja s SD in SDS. Trenutna prioriteta pa je čimprejšnja potrditev proračuna.

Miklavič je danes popoldne mestne svetnike prvič nagovoril kot 
župan.  Foto: Mitja Marussig
Miklavič je danes popoldne mestne svetnike prvič nagovoril kot župan.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Klemen Miklavič, ki je v drugem krogu premagal dosedanjega novogoriškega župana Mateja Arčona, v minulih dveh tednih, ko je čakal, da tudi uradno dobi županska pooblastila, ni sedel križem rok. Že dan po volilni zmagi se je srečal z rektorjem Univerze v Novi Gorici Danilom Zavrtanikom, saj je znano, da je ena od pomembnejših nalog, ki jo skupaj z Goriško.si poudarja že nekaj let, univerzitetni kampus v Novi Gorici. Kot je povedal, se je sočasno dogovarjal glede projekta Evropske prestolnice kulture. Prijava nanj je v “polnem teku”, oddati jo morajo do jeseni, konkurenca je huda, časa ni na pretek. “Sestal sem se s ključnimi akterji. Zaradi tranzicije v mestni občini stvari ne smejo zastati, treba je zagotoviti, da delo nemoteno teče naprej. To je pomemben projekt, ki presega politične mandate in zahteva enotnost,” je poudaril.

V času “medvladja” se ni sestal le z rektorjem in ekipo projekta EPK, temveč tudi strankami in listami, ki imajo svoje predstavnike v mestnem svetu. Kot je napovedal že pred volitvami, bo njegov slog vodenja občine drugačen od predhodnika. Oblikoval bo koalicijo, pri čemer bo iskal “trdno zavezništvo prek političnega spektra, v katerih se bom dogovoril za nekaj zelo jasnih ciljev in ukrepov, ki jih bomo zasledovali ne glede na to, kaj bo preostali del agende v tem mandatu.” Načelno nikogar ne izključuje, a je potrdil, da bo prednost dal SD in SDS, ki sta s svojima kandidatoma, tako kot on, predstavljala alternativo Arčonu. “Se konkretno dogovarjamo, v prvih dneh januarja mora biti koalicija na mizi, saj je treba urno pripraviti proračun. Zelo se mudi,” je razložil.

“Kakšne spremembe v upravi bodo”

Prva stvar, ki jo bo danes naredil kot novopečeni župan, je sestanek z upravo mestne občine. “Zaposlenim se bom predstavil, izpostavil bom potrebe in pričakovanja. V prvi fazi je treba vzpostaviti zaupanje,” napoveduje. Za zdaj ne potrjuje kadrovskih rošad. Vsaj ne takoj: “Obrise stanja v upravi imamo, kakšne spremembe bodo. A najprej moramo vse premisliti in nato povleči modre poteze.” Po sestanku z upravo se bo v Gorici srečal s kolegom županom Rodolfom Ziberno in s predstavniki krovnih organizacij goriških Slovencev v Italiji.

Projekte, ki so nastavljeni, bo z ekipo skrbno pregledal, napoveduje. “Projekt gospodarske cone v Kromberku bomo peljali naprej, saj je že v zamudi. Trdno pa držim obljubo, da ne bomo s kolesarsko stezo betonirali brega Korna, prav tako tržnice ne bomo selili v nekdanji salon Lesnine, ampak jo bomo ohranili na sedanjem mestu in uredili.” Kaj urediti v prostorih, ki jih je Arčon predvidel za tržnico, bodo razmislili. Glavobol pa povzroča novica, da bo naprodaj le del Kemometala, v katerem naj bi bil Center kreativnih praks, in ne ves objekt, kot je kazalo. “Sestal se bom z vsemi akterji, nič ne bomo delali, dokler ne bomo imeli jasne slike,” pravi.


Najbolj brano