Lipica bo doživljajski park

V Lipici bodo letos dosegli največji obisk v zadnjih 20 letih - več kot 110.000 obiskovalcev. Prihodki iz naslova konjeništva so se povečali za 14 odstotkov, v hotelsko-gostinskem delu pa za 25 odstotkov.

Včeraj je vodstvo Kobilarne Lipica novinarje uvedlo v svet 
lipicancev in napovedalo obnove Maestosa in druge investicije. Foto: Lea Kalc Furlanič
Včeraj je vodstvo Kobilarne Lipica novinarje uvedlo v svet lipicancev in napovedalo obnove Maestosa in druge investicije. Foto: Lea Kalc Furlanič

LIPICA > V. d. direktorice Holdinga Kobilarna Lipica Lorela Dobrinja je povedala, da so se prihodki iz konjeniške dejavnosti (jahanje, obiski predstav, vožnje s kočijami) od leta 2015 povečali za 79 odstotkov. Za 47 odstotkov pa so povečali prihodke iz nastanitve. “Ti rezultati so dobra iztočnica za poslovanje hotelskega kompleksa, ki ga bomo začeli obnavljati v začetku leta in ki bo podvojil svoje kapacitete. Obnova bo stala deset milijonov, ki jih je država že zagotovila. V konjeništvu pa načrtujemo več šolanih konj in več razvojnih programov ter povečanje ekipe jahačev,” našteva Dobrinja.

Prepričana je, da bo Kobilarna Lipica z obnovami in novostmi postala doživljajski park s petimi zvezdicami. Vložek v obnovo Maestosa naj bi se povrnil v sedmih letih, širili pa bodo tudi golf, dokumentacijo pripravljajo, in obnovili Hotel Club.

Predsednik nadzornega sveta Marko Drofenik dodaja, da so v zadnjih treh letih v Lipici s podporo vlade naredili še veliko drugih dobrih potez, med drugim z menjavo učitelja šole konj: “Strokovne komisije so ugotovile, da so sedaj konji v boljšem stanju.” Izpostavlja še, da turizma ne bodo dali v koncesijo, ampak s kobilarno iskali skupne produkte, da bi Lipica postala finančno neodvisna od države.


Najbolj brano