Ustanovna seja, morda najkrajša seja doslej

Na današnji ustanovni seji občinskega sveta so gladko potrdili mandate vsem 23 svetnikom in se seznanili z izvolitvijo Danila Markočiča (Desus) za župana. Ker ni bilo nobenega zapleta niti pri imenovanju Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KMVVI), je seja trajala vsega eno uro.

Danilo Markočič Foto: Tomaž Primožič/ FPA
Danilo Markočič Foto: Tomaž Primožič/ FPA

IZOLA > V KMVVI so imenovali: Dušana Ambroža (Mef in Izolani), Evgenija Komljanca (Ponosni na Izolo), Manco Vadnjal (Izola je naša), Natašo Čerin (Izola prihodnosti), Daria Madžarevića (Izola 2030), Leopolda Žolgarja (SDS), Enza Scotto di Minica (italijanska narodnostna skupnost), Romino Kralj (SD) in Vlada Marića (Desus). Slednji, tudi najstarejši svetnik, ki je vodil sejo do seznanitve z izvolitvijo Danila Markočiča za župana, je postal predsednik te komisije, Kraljeva pa njegova namestnica. Prav ta komisija bo imela škarje in platno v rokah pri imenovanju delovnih teles občinskega sveta na prihodnji seji, ki bo predvidoma konec januarja.

In kaj je povedal novi župan? Njegov nagovor novopečenim svetnikom in svetnicam je bil kratek in jedrnat: “Upam, da bomo prihodnja štiri leta skupaj delali v dobro Izole.” Bolj čustveno jim je na srce položil še, naj se zavedajo, da so v občinskem svetu zaradi Izolank in Izolanov. Prihodnji teden se bo sestal z vodji svetniških klubov ter jih seznanil s svojim programom dela za prihodnje trimesečno obdobje in z dokumentacijo, ki mu jo je ob primopredaji “poslov” predal nekdanji župan Igor Kolenc.

Danilo Markočič

novi župan

“Upam, da bomo prihodnja štiri leta skupaj delali v dobro Izole.“

Markočič danes še ni imenoval prvega podžupana, za Primorske novice pa je povedal, da bo to njegov strankarski kolega Marić. Pri imenovanju podžupana iz vrst italijanske skupnosti bo upošteval predlog skupnosti, kjer bodo najbrž predlagali Agnese Babič, ker je na nedavnih volitvah dobila največ glasov. Osnutek občinskega proračuna za prihodnje leto pa bo Markočič po vsej verjetnosti uvrstil na marčevsko sejo. Do tedaj se bo občina financirala po dvanajstinah (v enaki višini kot letos v obdobju od januarja do marca ) in na podlagi sklepa, ki ga je podpisal še Kolenc.

Ker je v občinskem svetu poslej tudi gibalno ovirani Dušan Ambrož (Mef in Izolani) in je občinska dvorana na Kristanovem trgu v drugem nadstropju stavbe, ki je za zdaj še brez dvigala, so sejo imeli v telovadnici hotela Delfin.


Najbolj brano