Z vami v iskanju smisla in upanja

Goldonijeve in Lucićeve Barufe, znamenita predstava primorskih gledališč, ni samo primer gledališkega ustvarjanja skupnega kulturnega prostora, ki izrazito določa naše miselno obzorje.

Predstava Barufe Foto: Peter Uhan
Predstava Barufe Foto: Peter Uhan

Predstava je tudi dokaz, da samo resno, trdo in predano delo nadarjenih ljudi pripelje do vrhunskega rezultata; ta bi moral biti cilj v vseh delih osebnega in družbenega življenja.

V nenehnem iskanju avtentičnega izraza svojega okolja in preverjanja lastnih korenin gledališča resno raziskujejo komedijo, ki v različnih primorskih narečjih še vedno prikazuje svet, poganjan s strastmi in norostmi ter bistroumnimi uvidi in razmisleki. Tako je tudi jezik predmet igralčevega raziskovanja sveta, današnje tragične dobe, ki človeku ne omogoča, da bi verjel v “najvišje smotrne zakonitosti v sebi in svetu” (Vladimir Kralj). In prav zato slovenski igralci, zaposleni v primorskih gledališčih, govorijo vsaj še en jezik – gledališko primorsko narečje. Ne le temperament, tudi jezik nas določa.

Gledališče pripoveduje zgodbe, ki govorijo o človeku in svetu, govorijo o njegovi protislovnosti, neredu in bolečini. Hkrati s tem raziskovanjem iščejo smisel in misel. Iščejo radost in voljo do življenja. Ritem, svetlobo in gibanje. Vero in upanje.

Prav tako so gledališča odprta za nova odrska iskanja in poetike ter številne ustvarjalce, ki vsako sezono gostujejo v primorskih gledališčih. V njih je zaposlenih 33 igralcev. Ti so svoje poslanstvo prejeli od starejših kolegov, ki so postavljali temelje profesionalnemu gledališkemu delu na Primorskem. Nagrada tantadruj za življenjsko delo, ki jo vsako leto podeljujejo SSG Trst, SNG Nova Gorica in Gledališče Koper, je namenjena prav njim, ki so s predanim delom gledališče mojstrili in ga navdihovali.

Primorska gledališča s predstavami bogatijo naša mesta, ustvarjajo vez Primorske, nas povezujejo z drugimi narodi in jeziki, so promotorji in ambasadorji našega koščka sveta na gostovanjih v tujini, ki jih ni malo. Prav tako ni malo nagrad, ki jih gledališča prejmejo za uspešno delo.

Želimo si, da bi s prilogo prišlo gledališče v vašo bližino, da bi nas spoznali, predvsem pa, da bi razumeli, da na tem delu države povezani predstavljamo močno gledališko fronto, ki s svojo umetniško izraznostjo in močjo predstavlja Primorsko ter njenega nemirnega in svobodnega duha.

KATJA PEGAN, direktorica Gledališča Koper


Najbolj brano