Slovo od IPS bo pojedlo velik del dobička Luke

Na razpis Luke Koper za zagotavljanje dela 346 delavcev se je prijavilo enajst kadrovskih agencij. Med njimi je tudi nekaj dosedanjih podjetij izvajalcev pristaniških storitev (IPS), ki so se preoblikovali v agencije. V Luki bodo izbor nekaj agencij opravili predvidoma do konca januarja, pogodbe z agencijami pa bodo enoletne. Nov model zaposlovanja in dela v pristanišču bo precej okrnil dobiček v letu 2019.

 

Prek kadrovskih agencij bodo v Luki delali delovodje, kontrolorji, 
vozniki tovornih vozil, viličaristi in luški transportni delavci. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Prek kadrovskih agencij bodo v Luki delali delovodje, kontrolorji, vozniki tovornih vozil, viličaristi in luški transportni delavci. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Na razpis za agencije so se prijavili T-Momo, Šmitran, Gaf, Espada, No Problem, Falanga, Naton, M-servis, Adecco, HSG in Pyrum Nova. V Luki bodo pri izboru ponudnikov, ki izpolnjujejo pogoje, upoštevali štiri merila: ceno oziroma odstotek pribitka, bonitetno oceno, referenco in kadrovsko usposobljenost.

Prek kadrovskih agencij bodo v Luki delali delovodje, kontrolorji, vozniki tovornih vozil, viličaristi in luški transportni delavci. “Tem delavcem bodo zagotovljene enake pravice iz kolektivne pogodbe ter enake dolžnosti kot delavcem v matični družbi,” poudarjajo v Luki.

1695

delavcev bo v letu 2019 zaposlenih v Luki, kar je za 36 odstotkov več kot letos

V novem letu nov model zaposlovanja

V Luki so se odločili dosedanji model sodelovanja s podjetji IPS spremeniti v nov tristebrni model. V začetku prihodnjega leta bodo tako neposredno zaposlili 307 delavcev (prvi steber), poleg tega bodo vzeli še 346 agencijskih delavcev (drugi steber), na avtomobilskem terminalu in za polnjenje in praznjenje kontejnerjev pa bodo sklenili pogodbe z zunanjimi pogodbenimi podjetji (tretji steber). “Tako bomo zmanjšali tveganja neenakosti plačil za enako delo, zadostili kriterijem trajnostnega razvoja in povečali svoj ugled v poslovnem okolju,” trdijo v Luki.

Dobiček bo nižji tudi zaradi takse na pretovor

A to bo vplivalo tudi na poslovne rezultate v prihodnjem letu, napovedujejo. “Višji stroški dela zaradi novega poslovnega modela sodelovanja z izvajalci pristaniških storitev in predvideni stroški nove takse na pretovor pomemben vpliv na finančne kazalnike. Novo takso predvideva projekt izgradnje drugega železniškega tira med Koprom in Divačo, začetek njenega plačevanja pa je odvisen od začetka izvajanja pripravljalnih del,” so pojasnili v Luki. Pred časom so izračunali, da bo taksa - glede na pretovor - znašala približno 500.000 evrov na mesec, spreminjanje modela IPS pa do deset milijonov evrov dodatnih stroškov na leto.

Celotna skupina Luka Koper v letu 2019 pričakuje 243 milijonov evrov prihodkov, kar predstavlja osemodstotno rast glede na oceno v letu 2018, ki ga bo predvidoma končala s čistimi prihodki od prodaje v višini 224,6 milijona evrov. Čisti dobiček bo po letošnjih 56,9 milijona evrov (vključuje sicer tudi izredni dogodek - 9,6 milijona evrov prejete odškodnine za uničeno dvigalo) prihodnje leto zdrsnil na 38 milijonov evrov. Močno se bo po ocenah v poslovnem načrtu znižala tudi dobičkonosnost kapitala (ROE): z letošnjih 15,3 odstotka bo padla na 9,6 odstotka. Pretovor pa naj bi povečali za tri odstotke na 24,7 milijona ton. Veliko več pa bo tudi zaposlenih: namesto sedanjih 1245 bodo imeli 1695 delavcev, kar je za tretjino več.


Najbolj brano