Ples, glasba in gledališče malce drugače

V Slovenskem stalnem gledališču je adventni čas  namenjen glasbi, plesu, a tudi nevsakdanjim gledališkim dogodkom.

Predstava Prerok Foto: Nada Žgank
Predstava Prerok Foto: Nada Žgank

Praznični čas je odprla italijanska praizvedba mednarodne koprodukcije SNG Opera in balet Maribor in HNK Zagreb, plesna predstava Valentine Turcu Smrt v Benetkah, izvrstni dramski balet po noveli Thomasa Manna in z glasbo Gustava Mahlerja (tako kot v znamenitem, istoimenskem filmu Luchina Viscontija). Predstava je zaživela na velikem odru videmskega gledališča Giovanni da Udine, saj sodi v deželni projekt, s katerim je SSG povabilo na odre dežele FJK tri vrhunske slovenske predstave (v Gorici koncert vokalnega orkestra Perpetuum Jazzile, v Trstu pa gostovanje ljubljanske opere z diptihom Ksenija-Carmina burana). Z glasbo se je pričel abonmajski, praznični čas tudi v Gorici, kjer je v Kulturnem domu nastopil Trio Vivere s svojim pop-opernim programom. 

V Trstu je občinstvo očarala izjemna dramska predstava, ki je v lanskem letu prejela prestižno nagrado Ubu in sicer Macbettu, priredba po Shakespearju v sardinščini, ki si jo je zamislil režiser Alessandro Serra in v kateri je povezal literarni vir z ljudskimi tradicijami italijanskega otoka. Folklorni plesi so priljubljena stalnica decembrskih sporedov SSG, tokrat z akrobatskimi plesi državne skupine Moldovenianska Folk Ballet, ki izvaja plese moldavske tradicije ob spremljavi instrumentalne skupine z ljudskimi glasbili. Ljubiteljem baročne glasbe pa je bila namenjena glasbena matineja niza, ki ga gledališče prireja v sodelovanju z Glasbeno matico. Tokrat je nastopila skupina ReSonare Consort..  

December je prinesel tudi predstavo Prerok režiserke Barbare Pie Jenič, ki je nastala kot koprodukcija Prešernovega gledališča Kranj, Zavoda Senzorium, Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana in SSG Trst. Drevi ob 20.30 bo dramatizacija Gibranove vzvišene literature doživela premiero v Italiji, v Mali dvorani tržaškega gledališča. 

Nadaljujejo se ponovitve potujoče otroške predstave SSG Cukrbomba avtorja in režiserja Maurizia Soldaja, ki od začetka novembra širi dobre nasvete o zdravi prehrani s pomočjo igralke Elene Husu in finske umetnice Tiine Hallikainen.


Najbolj brano