Gledališki trening za mlade

“Skupaj zmoremo!” se glasi moto Združenja slovenskih športnih društev v Italiji, ki bo od novembra do marca odstopilo štiri četrtke za “možganski trening”. Tudi mladi športniki bodo tako lahko obiskali slovensko gledališče v sklopu Mladinskega abonmaja SSG. 

Mladi se v gledališču z veseljem družijo tudi po predstavi.
Mladi se v gledališču z veseljem družijo tudi po predstavi. 

Prišlo je namreč do ponovne uvedbe večernega mladinskega abonmaja, ki ga bodo sestavljale izključno uprizoritve Slovenskega stalnega gledališča: Sluga dveh gospodarjev po motivih Carla Goldonija v režiji Igorja Pisona, nova uprizoritev SSG Kralj na Betajnovi v režiji Tomaža Gorkiča, off-Broadway muzikal z ljubezensko zgodbo Zadnjih pet let (The last five years) Jasona Roberta Browna z režijo Goričanke Jasmin Kovic in Goldbergove variacije Georgeja Taborija v režiji Roberta Waltla

V imenu vseh dijakov je Svetlana Brecelj napisala: “Gledališče je za veliko mladih prostor, kjer se umetnost srečuje z realnostjo. To je kot neke vrste film, ki pa poteka v živo in nas prav zato še bolj pritegne. Seveda nismo vsi mladi oboževalci gledališča, treba pa je poudariti, da nas je prva predstava letošnje sezone, Sluga dveh gospodarjev, zelo navdušila. V predstavo smo se takoj vživeli, saj so igralci uporabljali razna narečja, ki so nam domača, kot sta kraško in tržaško, pa tudi izbrano slovenščino in sicilijansko prirejeno slovenščino.” 

V gledališče se niso vsi odpravili prepričano, po končanem večeru pa obiska ne obžalujejo: “Skupaj smo se nasmejali in preživeli prijeten in sproščen večer, ki je zaživel tudi zaradi druženja po predstavi.” Tokrat so ga pripravili dijaki liceja Prešeren, ki ga obiskuje tudi Brecljeva.

“Nam je seveda lažje, če se v gledališče odpravimo med poukom, saj imamo v popoldanskih urah veliko dejavnosti. Atmosfera v jutranjih in večernih urah pa je čisto različna; dopoldne se nam to zdi šolska, obvezna dejavnost, zvečer postane gledališče elegantno zatočišče, kjer se lahko družimo v nevsakdanjem, zanimivem okolju. Letošnja sezona bo zelo raznolika in zanimiva, saj nas pričakuje več različnih gledaliških zvrsti, med katerimi je tudi muzikal, ki se ga vsi zelo veselimo. Dandanes žal čedalje manj mladih zahaja v gledališče, prav zato je pobuda, ki nam jo SSG ponuja pomembna, saj si pridobiva novo, mlado publiko. Zamisel umetniškega vodje SSG Danijela Malalana in predstavnika ZSŠDI Evgena Bana je bila posrečena,” je sklenila dijakinja Svetlana Brecelj.


Najbolj brano