Jaslice od blizu in daleč, postavljene na ogled

Tradicionalni razstavi jaslic so te dni odprli na Sveti Gori, kjer ustvarjalci razstavljajo že 17. zapovrstjo, in v Vipavskem Križu, kjer so letos zbrali že več kot sto izvirnih del.

Vipavski Križ gosti več kot sto jaslic iz različnih materialov.  Foto: Alenka Tratnik
Vipavski Križ gosti več kot sto jaslic iz različnih materialov.  Foto: Alenka Tratnik

VIPAVSKI KRIŽ, SVETA GORA > Na Sveti Gori je tudi letos na ogled raznolika razstava jaslic v organizaciji Frančiškanskega samostana Sveta Gora in Zavoda Domus gratiae v sodelovanju z združenjem krajevnih skupnosti Pevma - Štmaver - Oslavje. Razstavo je na pot pospremil gvardijan in rektor bazilike, pater Simon Peter Berlec, otvoritveno slovesnost pa so popestrili mladi pevci iz župnije Šempas. Jaslice bodo na ogled v Frančiškanski dvorani do 6. januarja, in sicer ob nedeljah in praznikih med 9. in 19. uro, ob delavnikih in sobotah med 10. in 18. uro. Od včeraj do 21. decembra ter 3. in 4. januarja pa med 14. in 18. uro.

Tudi v Vipavskem Križu so v praznične dni vstopili z odprtjem tradicionalne razstave jaslic v domu krajanov. Silva Fučka, Lojzka Paljk in Sonja Vidmar so v sodelovanju z domačim turističnim društvom letos zbrale več kot sto jaslic, ki so jih izdelali posamezniki in skupine iz Slovenije in iz zamejstva. Odprtje je popestril nastop družinskega tria Volk Folk iz Ilirske Bistrice, Romeo Volk pa v Vipavskem Križu predstavlja papirnate jaslice, ki so bile lani razstavljene v Rimu. Imenitne stvaritve je blagoslovil župnik Vlado Kolenko, razstavo si bo mogoče ogledati do 6. januarja, vsak dan med 14. in 20. uro ali po dogovoru. Sicer pa jaslice krasijo tudi dvorišča in okna kriških domačij. Od petka, 21., do nedelje, 30. decembra, bodo pod okriljem Zavoda Vipavski Križ v grajski kleti na ogled sedemmetrske jaslice, ki jih je izdelala Neva Šušmelj iz Prvačine, ter unikatne jaslice iz trte. Turistično društvo pa bo 23. decembra uprizorilo Božično zgodbo in žive jaslice.


Najbolj brano