Hrana je lahko past za zdravje

Veseli december skleneta praznika, povezana z obloženo mizo. Takrat se Slovenci v povprečju zredijo za dva kilograma, potrjuje ena mnogih raziskav. Gre za posledico večjih količin použite mastne in sladke hrane ter pitja večjih količin alkohola.

Med prazniki pojemo več slaščic kot običajno.  Foto: /
Med prazniki pojemo več slaščic kot običajno.  Foto: /

V najbolj prazničnem mesecu v letu se veliko ljudi prenajeda, hkrati so v stresu zaradi priprav na praznike. Vse to obremenjuje organizem, zlasti želodec in jetra.

Signali za sitost zamujajo

Prehranski strokovnjaki prenajedanje s hrano z veliko kalorijami pojasnjujejo z ugotovitvami, da ima takšna hrana majhen volumen, želodec se z njo le počasi napolni, zato želodčna in črevesna stena v možgane ne pošljeta pravočasno signala, da sta polna. To je nevarno za pridobivanje telesne teže, saj zataji naravni občutek za sitost.

25 odstotkov Slovencev ima zamaščena jetra.

Drugi vzrok je posledica velike vsebnosti maščob in sladkorja ter malo vlaknin, kar povzroča zaprtje. “Zato imamo občutek, da nam je hrana obležala v želodcu, pojavijo se napihnjenost, napenjanje, krči in bolečine v želodcu, kislo spahovanje, vračanje želodčne kisline v požiralnik (refluks) in zaprtje,” našteva mag. Darja Potočnik Benčič, predsednica Sekcije javnih lekarniških zavodov pri Lekarniški zbornici Slovenije.

Svetuje, naj si v času praznikov vsakdo postavi omejitev, koliko sme pojesti. Hrano naj dodobra prežveči, zadnji obrok naj poje vsaj dve uri pred spanjem.

Prazniki in bolezni

Praznične pregrehe lahko poslabšajo stanje bolezni pri bolnikih s sladkorno boleznijo, boleznimi srca in ožilja ter boleznimi pljuč. Botrujejo lahko nastanku zamaščenih jeter.

Zamaščena jetra so bolezen, ko se v njih nabere več maščobnih celic, kot bi jih smelo biti. Zanjo ne obolevajo le tisti, ki pijejo preveč alkohola, obolevajo tudi abstinenti. “Jetra morajo vsak dan opraviti več kot 500 funkcij. Kadar so obremenjena z različnimi strupi ali so prekomerno zamaščena, teh nalog ne zmorejo. V delovanju jeter razgradnja maščob ni na prvem mestu. Zamaščenost jeter spodbujajo stres, vplivi iz okolja, kajenje, uživanje nekaterih tablet, nepravilno prehranjevanje, uživanje sladkih pijač, premalo gibanja ...” navaja sogovornica.

Po uradnih podatkih ima zamaščena jetra kar 25 odstotkov Slovencev. Ker je med prazniki tveganje za preobremenitev želodca in jeter toliko večje, strokovnjaki svetujejo zmernost pri hrani in pijači. “Tudi zdrava hrana je lahko okusna in praznična,” dodaja Potočnik Benčičeva.


Najbolj brano