Sprehod skozi zgodovino in sedanjost

Na pobudo Goriškega muzeja, Lavričeve knjižnice in številnih Ajdovcev bo bogata industrijska dediščina, ki se je skozi stoletja oblikovala ob Hublju, predstavljena v obliki muzeja na prostem. Obiskovalci se bodo lahko do nje sprehodili in se s klasičnim vodnikom ali s pomočjo mobilnih naprav seznanili s podrobnostmi, hkrati pa spoznavali še drugo lokalno ponudbo.

Tudi znamenite fužine ob Hublju bodo ena od točk muzeja 
industrijske dediščine na prostem.  Foto: Alenka Tratnik
Tudi znamenite fužine ob Hublju bodo ena od točk muzeja industrijske dediščine na prostem.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Ob kulinaričnih in športnih, tako rekreacijskih kot adrenalinskih doživetjih v turistični ponudbi na Ajdovskem v ospredje vse bolj stopa tudi bogata dediščina. Tudi industrijska dediščina, ki se je skozi stoletja oblikovala ob Hublju. Njeni predstavitvi je namenjen projekt muzeja na prostem, pri katerem sta ob podpori ajdovske občine moči in znanje združila Goriški muzej in Lavričeva knjižnica, kjer so se že lotili zbiranja in urejanja arhivskega gradiva.

Muzej, ki je vedno na ogled

Kot pravi direktor knjižnice Artur Lipovž, je projekt priložnost, da se med domačini ohrani spomin na bogato dediščino in da jo v okviru dediščinskega turizma spoznajo tudi obiskovalci. “Ideja o razstavnem projektu o ajdovski industrijski dediščini je nastala že pred časom, pobude so prihajale tudi s strani občanov, ki preučujejo zgodovino ajdovskih podjetij,” je pojasnila kustodinja zgodovinarka iz Goriškega muzeja dr. Ines Beguš. Z Matjažem Stibiljem, zgodovinarjem in bibliotekarjem v Lavričevi knjižnici, je najprej zasnovala idejo o tem, da bi v središču mesta postavili razstavo o razvoju in zgodovini posameznih obrti in podjetij v Ajdovščini.

Ines Beguš

kustodinja zgodovinarka

“Tako bo urbana krajina sama 'razstavni prostor', objekti pa bodo kot 'muzejski predmeti' obiskovalcu predstavili pomen tehnične dediščine Ajdovščine.”

A ker jima doslej ni uspelo dobiti primernega prostora, sta iskala alternativne možnosti. “Prišla sva do ideje, da bi razstavo postavili 'in situ', torej na prostem, kot pot po industrijski dediščini. Tako bo urbana krajina sama 'razstavni prostor', objekti pa bodo kot 'muzejski predmeti' obiskovalcu predstavili pomen tehnične dediščine Ajdovščine,” je dodala Ines Beguš.

Razstava bo domačinom in obiskovalcem na inovativen način na voljo kadarkoli, saj se ne bo treba ozirati na “odpiralni čas”.

Razstavo bo dopolnjevala turistična ponudba

“Poti bosta dve, obe pa bosta vodili po sprehajalnih poteh ob Hublju, prek prenovljenega Lavričevega trga in mimo zgradb podjetij. Obiskovalci bodo lahko med ogledom industrijske dediščine spoznali še druge znamenitosti Ajdovščine, kot so kastra, galeriji ali muzejska zbirka in uživali v ponudbi mesta. V nekaterih podjetjih bodo lahko kupili njihove izdelke. Tako se razstava dopolnjuje z vse bogatejšo turistično ponudbo mesta ter hkrati valorizira njegovo zgodovino,” je še prepričana Ines Beguš.

Točke oziroma postaje ob poti bodo označene z majhnimi informacijskimi tablicami z osnovnimi podatki in s kodo QR. S skeniranjem kode na telefon ali tablico si bo obiskovalec lahko ogledal krajši video in zvočni posnetek, fotografije in besedilo, prevedeno v več jezikov, od točke do točke pa ga bo vodil sistem GPS. Uporabniki, ki ne bodo imeli mobilnih naprav, bodo v TIC-u dobili vodnik v tiskani različici.

Občina Ajdovščina je projekt uvrstila na seznam, s katerim bo Nova Gorica kandidirala za Evropsko prestolnico kulture v letu 2025, Ajdovci pa ga nameravajo uresničiti v vsakem primeru.


Najbolj brano