“Vsak lahko pomaga, ne nujno z denarjem”

Za manjši tovornjak zamaškov se je v pol leta zbralo v skladišču čokoladnice Danijela Sertića v Kopru, danes pa so jih prevzeli delavci Marjetice. Zamaškov niso zbirali le v čokoladnici, pač pa tudi v nekaterih javnih zavodih, bankah in podjetjih, da bi pomagali Euroni Llumnica, ki je že od rojstva priklenjena na invalidski voziček. “Vsak lahko pomaga sočloveku, ne nujno z denarjem,” je prepričan Sertić.

Za manjši tovornjak zamaškov se je v pol leta zbralo v skladišču 
čokoladnice Danijela Sertića (v sredini) v Kopru, danes pa so jih 
prevzeli delavci Marjetice.
Za manjši tovornjak zamaškov se je v pol leta zbralo v skladišču čokoladnice Danijela Sertića (v sredini) v Kopru, danes pa so jih prevzeli delavci Marjetice. 

KOPER > Danijel Sertić Euroni Llumnica pomaga na različne načine že približno dve leti, pred šestimi meseci pa je organiziral zbiranje zamaškov. Pridružili so se mu posamezniki v nekaterih vrtcih, šolah, domu upokojencev, bankah, podjetjih in zdravstvenih zavodih, ki so k zbiranju zamaškov motivirali svoje zaposlene in druge posameznike okrog sebe.

“Vreče z zamaški so se vztrajno kopičile. Če je čokoladnica bila zaprta, so jih puščali na stolih in mizah pred lokalom, pa pred vrati,” je Sertić zadovoljen z odzivom ljudi. “Iz vrtca Račka so pripeljali vse skupine otrok in vsak, tudi tisti najmlajši, je prinesel vrečko z nekaj zamaški. V zameno, predvsem za spodbudo za dobrodelnost v prihodnje, sem jim podaril čokolado,” doda.

“Prav spodbujanje, širjenje dobrodelnosti je sporočilo zbiranja zamaškov. Vsak lahko pomaga sočloveku, ne nujno z denarjem,” trdi Sertić. Delavci Marjetice so zamaške odpeljali v svojo zbiralnico, da bi jih prodali. Izkupiček bodo nakazali na račun Eurone Llumnica, kjer zbira denar za operacijo.

Rodila se je namreč s spino bifido. To je stanje, pri katerem se vretenca ne izoblikujejo popolno, zadnji del hrbtenice je nezaraščen. Otrok ima lahko ohromele noge brez občutka ali refleksov, pogosto tudi hudo deformiran in ukrivljen hrbet ter druge prirojene napake. Upanje, da bo shodila, ji vzbuja operacija v Turčiji, za katero bi morala odšteti predvidoma 57.500 evrov. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je Euronino prošnjo za odobritev zdravljenja v Turčiji zavrnil.


Najbolj brano