Kolenc: “Za naložbe se je treba zadolžiti”

Prihodnji petek bo odhajajoči izolski župan Igor Kolenc opravil primopredajo s svojim naslednikom Danilom Markočičem. Prepričan je, da mu občino in občinsko upravo zapušča v dobri kondiciji, češ da so v osmih letih njegovega županovanja za dva milijona zvišali tekoče prihodke in znižali odhodke za več kot pol milijona.

 Foto: Mirjana Cerin
Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > “Leta 2010 je imela občina 13,36 milijona evrov tekočih prihodkov, letos jih ima 15,44 milijona. Pred osmimi leti je imela 19,21 milijona odhodkov, zdaj jih ima 18,57 milijona. Ob koncu leta bo na računih občine ostalo 38.391 evrov, ko sem postal župan, je bilo 2,8 milijona primanjkljaja,” je včeraj nanizal Igor Kolenc, ki odhaja iz lokalne politike.

V osmih letih se je zvišala dolgoročna zadolženost občine, in sicer s 7,32 na 10,40 milijona, kar je pripisal naložbam. “V dveh mandatih smo za naložbe porabili 32,3 milijona evrov, kar je za skoraj dva občinska proračuna.” Izolski proračun je smiselno načrtovati v višini 17 milijonov, vendar gre, kot je opozoril direktor občinske uprave Marko Unterlechner, skoraj pet milijonov za plače zaposlenih v občinski upravi, javnih zavodih in drugih proračunskih porabnikih. “Za naložbe ostane poldrugi milijon evrov na leto, za več denarja se je treba zadolžiti,” je rekel Kolenc.

Proti stanovanjem ob morju

Kolenc je nasprotoval stanovanjski pozidavi ob morju in ureditvi novih trgovskih centrov, prizadeval pa si je, da bi območje obalne ceste ostalo nepozidano in bi v Viližanskem zalivu uredili otok za zaščito obale. Ker naj bi bil občinski prostorski načrt (OPN) v fazi dopolnjenega osnutka, bi ga po njegovem mnenju lahko javno razgrnili že do aprila 2019.

Prepričan je, da so v občinski upravi izboljšali način dela, postopke so poenostavili in digitalizirali. Zmanjšali so število zaposlenih s 75 na 63. Poslovanje občine pregleduje zunanja revizorska hiša, Danilu Markočiču bo pustil eno samo odprto zadevo - pobudo za ustanovitev nove KS Šared. Tam zdaj občina načrtuje 791.000 evrov vredno gradnjo fekalnega kolektorja, v kratkem pričakuje gradbeno dovoljenje.

Kolenc meni, da bi morali županovanje omejiti na dva mandata, “ali pa občane prisiliti, da se udeležijo volitev”. Kot poudarja, za razliko od nekaterih županov ni imel nobenega svetovalca, na svoj mandat je vezal zaposlitev zgolj dveh uslužbenk, Polonce Skendžič iz svojega kabineta in Nataše Frančič, ki se je ukvarjala predvsem z občinskim glasilom. V osmih letih je kot župan sprejel 1300 Izolanov.


Najbolj brano