Živahen in kakovosten utrip multikulturnosti

V studiu Hendrix Radia Koper se nocoj ob 20. uri v oddaji Klasično, mladostno in … živo! v neposrednem prenosu predstavlja Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica. Pestro in uspešno delovanje šole bo predstavilo kar 46 učencev, med njimi tudi Mladinski pevski zbor, ki je blestel na letošnjem tekmovanju v Arezzu.

Tako so se po oktobrski oddaji v studiu Hendrix prisrčno nasmejali 
zadovoljni učenci in učitelji Glasbene šole Sežana. Foto: Arhiv radia Koper
Tako so se po oktobrski oddaji v studiu Hendrix prisrčno nasmejali zadovoljni učenci in učitelji Glasbene šole Sežana. Foto: Arhiv radia Koper

Šola, ki že več kot 60 let ponuja glasbeno izobraževanje slovenskim, a tudi italijanskim otrokom, je namreč v zadnjih letih razvila občudovanja vredno zborovsko piramido, vzorni sta tudi njena skrb in pozornost do goriške glasbene dediščine.

V učilnicah in na hodnikih Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel v stavbi ob Kulturnem centru Lojze Bratuž v Ulici 20. septembra v Gorici se z različnimi zvoki inštrumentov in petja prepletajo tudi različne govorice, ki vsakodnevno ustvarjajo vzdušje babilonskega mesta. A ta občutek naključnemu obiskovalcu kmalu oplemeniti spoznanje o prijetnem sobivanju glasbene družine. Šola ima danes 33 učiteljev z visoko in višjo izobrazbo in 320 učencev, ki v Gorico prihajajo iz različnih krajev Slovenije in Italije, pa tudi iz Rusije.

V tonaliteti pozornosti do goriških skladateljev bo zvenel tudi tokratni nastop v oddaji v studiu Hendrix, saj bodo mladi glasbeniki predstavili tudi dela Stanka Jericija, Cecilie Seghizzi in Patricka Quaggiata. Pianistkam Alenki Fajdiga in Micheli Sbuelz, violinistkam Pavli Vezjak, Atheni Picech in Sari Gorkič, Isaaku Hrovatinu s ksilofonom, flavtistkama Ajdi Vuga in Marti Jug, harmonikarju Roku Šuligoju, klarinetistu Mateju Tavčarju, harfistki Vidi Boškin se bo pridružil 35-članski letos zlati Mladinski pevski zbor Emil Komel pod vodstvom Damjane Čevdek.

Gojijo jezik glasbe

“Naša ustanova je bila vedno odprta za vse, ki si želijo glasbenega znanja. To sta bili tudi vedno želja in usmeritev našega nekdanjega ravnatelja Silvana Kerševana. Seveda je šola izraz slovenske manjšine v Italiji in tudi večji del učencev je iz slovenskih družin, a vpisujejo se tudi Italijani in otroci iz Slovenije. V tej multikulturnosti pa je najbolj pomembno, da gojimo jezik glasbe, ki presega vse meje in na tak način utrjujejo enoten goriški prostor ter ga tudi resnično živimo,” pojasni ravnateljica Alesandra Schettino.

Center Emil Komel se je razvil iz orglarske šole, ki jo je ustanovil goriški glasbenik Mirko Filej v stavbi na Placuti št. 18, kjer je 40 let dihala s spomini na Mirka Fileja, Emila Komela in Lojzeta Bratuža. Novi prostori v stavbi ob Kulturnem centru Lojze Bratuž so leta 1994 tako učiteljem kot učencem prinesli dostojnejše pogoje za delo. Danes je šola največja glasbeno-izobraževalna ustanova na Goriškem z glavnim sedežem v Gorici in s podružnicami v Štandrežu, Doberdobu, na Plešivem in v Devinu v tržaški pokrajini. Njeno delovanje se usmerja v osnovno glasbeno vzgojo predšolskih in šolskih otrok ter v redni študij inštrumentov, solopetja in komplementarnih predmetov po učnih načrtih italijanskega šolskega sistema, ki ga dopolnjujejo slovenska glasbena literatura in tudi slovenski učni načrti.

Uspešni učenci in izvirni projekti

Šola je že vrsto let prepoznavna po izjemnih mladih pianistih v razredu profesorja Sijavuša Gadžijeva, ki osvajajo najvišje nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Obenem se lahko pohvali, da je edina zasebna glasbena ustanova v Italiji, ki je z dvema učencema, Aleksandrom Gadžijevim in Giuseppejem Guarerro, prejela kar dve prestižni nagradi Premio Venezia.

Čedalje bolj navdušujejo tudi dobro zasnovana zborovska piramida in letošnje najvišje nagrade mladinskega in mešanega mladinskega zbora na slovenskem državnem tekmovanju v Zagorju in na italijanskem državnem tekmovanju Guido D'Arezzo.

Vedno znova nas Center Emil Komel prijetno, preseneča tudi z izvirnimi, svežimi projekti kot so bili Mladinski mednarodni orkester YEM, Mednarodni mladinski orkester Alpe Jadran, Arsatelje - Mednarodni center za glasbo in umetnost, Mednarodno klavirsko tekmovanje za nagrado mesta Gorica in nagrado Giuliano Pecar, Goriško glasbeno poletje. Od leta 2005 je pobudnica cikla koncertnih prireditev Snovanja, v katerem namenja veliko pozornosti goriški ustvarjalnosti in poustvarjalnosti.

Šolo odlikuje tudi bogata raziskovalna dejavnost na glasbenem področju, saj je doslej izdala vrsto notnih in študijskih publikacij in tako pomembno ovrednotila domače avtorje.


Najbolj brano