Varnost je ženskega spola

Še pred kakšnim desetletjem bi bilo nepojmljivo, da bi vojsko ali policijo vodila - ženska. Zdaj je to v Sloveniji realnost. Tatjana Bobnar od včeraj s polnimi pooblastili vodi policijo, varnostno organizacijo z več kot 8000 zaposlenimi, Alenka Ermenc pa dobra dva tedna vojsko z nekaj več kot 6600 zaposlenimi.

Medtem ko je razmerje zaposlenih v policiji približno dve tretjini moških proti tretjini žensk, je v vojski razmerje izrazito na strani moških, saj jih je kar 83,5 odstotka. Vendar tudi pogled v operativno drobovje policije pokaže, da je med uniformiranimi policisti približno 83 odstotkov moških, med kriminalisti dobrih 81 odstotkov, v specialni enoti pa sta po zadnjih razpoložljivih podatkih med 86 pripadniki le dve predstavnici “nežnega” spola. Skratka, operativno varovanje je izrazito v moških rokah.

Tako Bobnarjeva kot Ermenčeva sta šele na začetku trdega dela, ki bo prav zato, ker sta ženski, še bolj pod drobnogledom javnosti.

Najpomembnejše odločitve, ki lahko dolgoročno vplivajo ne le na varnost slovenskih prebivalcev, ampak tudi na mednarodna razmerja, pa so v rokah dveh očitno močnih žensk, za kateri je tudi politika ocenila, da znata, hočeta in zmoreta. Obema je skupno, da “dihata” s svojimi fanti in dekleti praktično od slovenske osamosvojitve dalje, da sta nenehno izpopolnjevali svoje znanje in v preteklosti zasedali pomembne položaje. Tudi takšne, ko je bilo nujno odločati in udariti po mizi.

Predvsem pa obvladata delo po strokovni plati in rušita mit o nežnem spolu. Zasebnega življenja ne ena ne druga ne postavljata na ogled. Za to ni nobene potrebe, saj na njuno delo ne vpliva. In zlobni jeziki, vsaj do zdaj, v njuni preteklosti niso našli omembe vrednih grehov.

Poznavalci pravijo, da je prednost obeh, da se v preteklosti nista vmešavali v politiko in poskušali biti všečni tej ali oni politični opciji. Obe sta karierno napredovali v času različnih vlad, ko so se za najvišja mesta drenjali številni moški predstavniki. Slednje je pogosto prav značilno moško rivalstvo odneslo na stranski tir.

Tako Bobnarjeva kot Ermenčeva sta šele na začetku trdega dela, ki bo prav zato, ker sta ženski, še bolj pod drobnogledom javnosti, laične in strokovne. Zlasti slednja jima ne bo odpuščala morebitnih napak. Ker sta ... ženski. A tudi varnost je ženskega spola, v Sloveniji zdaj v vseh pomenih.


Preberite še


Najbolj brano