Sedanji časi terjajo hitro prilagajanje policije

“Ne pozabimo, da je Slovenija še vedno ena najvarnejših držav na svetu. Pri nas ni divjega zahoda, čeprav bi nekateri radi ustvarjali tak vtis. Velik del zaslug za to gre prav policistom,” je na včerajšnji slovesnosti v Tacnu dejala nova generalna direktorica policije Tatjana Bobnar.

Tatjani Bobnar je ob imenovanju čestitala tudi Alenka Ermenc, ki 
je vodenje Slovenske vojske prevzela pred dvema tednoma.  Foto: STA
Tatjani Bobnar je ob imenovanju čestitala tudi Alenka Ermenc, ki je vodenje Slovenske vojske prevzela pred dvema tednoma.  Foto: STA

TACEN > Tatjana Bobnar je na včerajšnji slovesnosti v Tacnu uradno postala generalna direktorica policije, hkrati pa tudi prva ženska na čelu te pomembne varnostne organizacije. V govoru je opozorila na ključno vprašanje današnjega časa - varnost, globalna dogajanja po njenem prepričanju zahtevajo tudi hitro prilagajanje policije.

“V svoji dosedanji karieri je prehodila strmo pot od kriminalistke do generalne direktorice policije. Izbrana je bila izključno na podlagi njene izjemne strokovnosti, dolgoletnih vodstvenih izkušenj ter razumevanja delovanja modernega sistema policije in njenega razvoja,” je poudaril notranji minister Boštjan Poklukar.

Včerajšnje slovesnosti so se udeležili tudi predsednik vlade Marjan Šarec ter številni gostje, tudi načelnica generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc, ki je bila na ta položaj imenovana pred dvema tednoma.

Šarec je poudaril, da Bobnarjeva ni bila imenovana, ker je ženska, ampak ker je sposobna in ima vse kvalitete, ki se od nje pričakujejo. “Voditi neko organizacijo terja potrpljenje, vzdržljivost in tudi prenašanje mnogih pritiskov, ki se lahko stopnjujejo iz dneva v dan.”

Bobnarjeva pa je poudarila, da policijo čaka veliko dela. Izpostavila je zahtevne naloge na področjih kriminalitete, vzdrževanja javnega reda in miru ter zagotavljanja splošne in prometne varnosti. Eden vidnejših izzivov bo po njenem prepričanju zagotovo povezan z varovanjem državnih meja.

Napovedala je, da se bo lotila priprave sodobnega kariernega sistema za policiste, ki bo omogočal ustreznejše načrtovanje karierne poti. Izpostavila je pomanjkanje kadra v policiji in izrazila podporo prizadevanjem obeh policijskih sindikatov za izboljšanje vrednotenja dela policistov.


Komentar novinarja

Silva Križman

Varnost je ženskega spola

Še pred kakšnim desetletjem bi bilo nepojmljivo, da bi vojsko ali policijo vodila - ženska. Zdaj je to v Sloveniji realnost. Tatjana Bobnar od včeraj s polnimi pooblastili vodi policijo, varnostno organizacijo z več kot 8000 zaposlenimi, Alenka Ermenc pa dobra dva tedna vojsko z nekaj več kot 6600 zaposlenimi. Medtem ko je razmerje zaposlenih v policiji približno dve tretjini moških proti tretjini žensk, je v vojski razmerje izrazito na strani moških, saj jih je kar 83,5 odstotka. Vendar tudi ...

Preberi več

Najbolj brano