Pes pregnal tatu iz odprte garaže

V noči na torek je neznanec v Račicah ukradel avto in se z njim odpeljal do bližnjega gozda, v isti noči je v isti vasi poskušal ukrasti še drugi avto. To bi skoraj uspelo tudi kradljivcu v sosednji vasi Podgrad. Tam je vlomil v hišo, z daljincem odprl garažna vrata, nato pa ga je najverjetneje pregnal pes. Policija opozarja lastnike vozil, naj bodo tudi doma izredno previdni.

Če v avtu pustimo ključ in niti ne zaklenemo garaže, bo avto ostal cel, vendar daleč stran z vlomilcem. Foto: GPU
Če v avtu pustimo ključ in niti ne zaklenemo garaže, bo avto ostal cel, vendar daleč stran z vlomilcem. Foto: GPU

RAČICE, PODGRAD > Po vasi Račice v bistriški občini se je v noči na torek očitno sprehajal tat, ki je za vsako ceno hotel priti do brezplačnega prevoza. Najverjetneje si je za tarčo najprej izbral golf tretje generacije in se trudil, da bi vanj vlomil, pa mu to ni uspelo. Zato je odprl odklenjena drsna dvoriščna vrata in avto z dvorišča porinil navzdol po vaški ulici ter ga pustil na makadamski površini. Avto je bil očitno zaklenjen, tako da se z njim ni mogel odpeljati.

Nedaleč stran je imel tat več sreče. Pod nadstreškom ob hiši je namreč našel drugega golfa, ki je bil prav tako zaklenjen. Očitno je imel pri tem avtu več sreče, saj je vanj uspel vlomiti in se z njim odpeljati.

Lastnik avta zjutraj ni našel, kjer ga je prejšnji večer parkiral, zato je obvestil policiste in ga tudi sam začel iskati. V torek popoldne ga je našel v gozdu, nedaleč od Račic. Avto ni bil poškodovan, ampak je imel le zlomljeno ključavnico.

Po vsej verjetnosti isti tat je nato v zavetju noči odšel naprej in poskusil srečo v sosednji vasi Podgrad. Tam je sredi starega dela vasi vlomil v hišo, v njej našel daljinski upravljalec garažnih vrat in jih odprl. V garaži je bil parkiran odklenjen avto. Ker je storilec zbežal, še preden je sploh prišel do avta, policisti in lastnik domnevajo, da ga je z laježem pregnal gospodarjev pes.

Ob vse pogostejših tatvinah avtomobilov policija opozarja, da tatovi največ avtov ukradejo med enajsto uro zvečer in peto uro zjutraj. Tatovom pa lahko preprečimo ali vsaj otežimo njihovo delo tako, da ne parkiramo v temnih ulicah in na parkirnih prostorih, ampak uporabljamo urejena parkirišča, garaže in garažne hiše. Ko avto parkiramo, pa čeprav na domačem dvorišču, moramo izpod volana vedno vzeti ključe ali kontaktno kartico, zavrteti volan, da se volanska ključavnica zaskoči, in avto zakleniti.

Policija svetuje, da avto zaklenemo, tudi če ga parkiramo v zaklenjeni garaži. Prav tako je pametno avtomobilske ključe v stanovanju skriti ali pa jih vsaj pospraviti na vlomilcem težje dostopno mesto. V avtu prav tako nikoli ne smemo puščati dokumentov vozila.DC


Najbolj brano